Na otoku Krku upravo je u tijeku najezda borovog prelca. Vlasnici pasa, oprez!

U ovoj i prethodnoj godini zabilježena je vrlo velika najezda ovog nametnika te se pretpostavlja da se ove godine zbog toga izleglo više generacija leptira, najvjerojatnije uslijed klimatskih promjena koje nas prate.

U periodu od veljače do travnja traje “migracija” borovog prelca, nametnika koji u ovom periodu godine, u obliku gusjenica koje formiraju i nekoliko metara duge kolone, predstavljaju veliku opasnost za pse, ali i druge životinje te osjetljivije ljude. Borov prelac je vrsta leptira koji radi gnijezda na borovima, a iz kojih se zatim legu problematične gusjenice čiji otrov, ali i same dlačice su izrazito jaki alergeni.

Kod osjetljivijih pasa one mogu izazvati i vrlo jake alergične reakcije pa čak i anafilatičku reakciju, a važno je znati da reakciju može izazvati i mrtva, ne samo živa gusjenica.

Vezano uz učestale upite stanovnika Općine Baška o suzbijanju borovog četnjaka, Općina Baška i TD „Baška“ d.o.o. krajem 2020. godine su kontaktirali Hrvatske šume d.o.o. u vezi najezde nametnika borovog prelca/četnjaka.

Po pitanju nadležnosti odgovoreno je kako je suzbijanje borovog četnjaka u nadležnosti Hrvatskih šuma na državnim površinama, a na privatnim površinama u nadležnosti njihovih vlasnika.

Kad se radi o borovom četnjaku, važno je napomenuti da se nametnik nalazi uglavnom na starim stablima (starost oko 90 godina) crnog bora gdje jako rijetko izaziva veće probleme, kao što su odumiranje i sušenje stabala. Dolaskom proljeća stabla će se oporaviti i opet postati zelena. Gusjenice ozbiljne posljedice ostavljaju na novo pošumljenim dijelovima šuma gdje mlade biljke brzo odumiru uslijed „žderanja iglica“. Takvih površina na području Općine Baška ima oko 50-ak ha kojima gospodari Šumarija Krk te se navodi kako njih zadnjih godina uspijevaju obraniti mehaničkim uklanjanjem gnijezda borovog četnjaka i njihovim spaljivanjem.

Tretiranje insekticidima ne radi se iz ekoloških razloga, a i zbog prisutnosti ovaca lokalnog stanovništva na tim površinama. U ovoj i prethodnoj godini zabilježena je vrlo velika najezda ovog nametnika te se pretpostavlja da se ove godine zbog toga izleglo više generacija leptira, najvjerojatnije uslijed klimatskih promjena koje nas prate.

error: Content is protected !!