65. Ljetne priredbe: Lachrimæ, Božo Vrećo & Edin Karamazov u Krku

Gitarist i lutnjist Edin Karamazov koji se može pohvaliti suradnjama s Elvisom Costellom, Jordijem Savallom, Renée Fleming ili pak Stingom, ovog će puta nastupiti s Božom Vrećom, umjetnikom anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca, kako je New York Times jednom opisao tog lirskog tenora iznimnog vokalnog raspona i jedinstvenog izgleda

U novom poglavlju glazbenog programa 65. Ljetnih priredbi, u subotu, 31. srpnja 2021. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, predstavit će se suradnja dvoje vrhunskih glazbenika Bože Vreće i Edina Karamazova koji će izvoditi pjesme s njihovog prvog zajedničkog albuma Lachrimæ. Cijena ulaznice iznosi 120,00 kn.

Godine 1604. u Londonu je objavljena zbirka skladbi Johna Dowlanda pod nazivom Lachrimæ (Suze) u kojoj skladatelj bilježi kako postoji više vrsta suza, od kojih suze koje izaziva glazba mogu biti ugodne, jer nisu svake suze izraz tuge, već ponekad radosti, ali i ushićenja… U Krk, dakle, dolaze proslavljeni glazbenici Božo Vrećo i Edin Karamazov kako bi krčkoj publici izmamili suze, i to jedinstvenim interpretacijama koje svojom ljepotom nadilaze granice zemalja i žanrova.

Gitarist i lutnjist Edin Karamazov koji se može pohvaliti suradnjama s Elvisom Costellom, Jordijem Savallom, Renée Fleming ili pak Stingom, ovog će puta nastupiti s Božom Vrećom, umjetnikom anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca, kako je New York Times jednom opisao tog lirskog tenora iznimnog vokalnog raspona i jedinstvenog izgleda.

Liječnici starog svijeta, prema teoriji o četiri temperamenta, ljubav su dovodili u vezu s crnom žuči, zbog stanja teške melankolije i razdražljivosti. Otud potječe i termin sevdah – od turske riječi sevda (ljubav), koja je preuzeta od arapske säwdā’ (crna žuč). Kao izvedenica, sevdalinka označava pjesmu goleme tuge, glas neizmjerne ljubavne boli i istovremenog uživanja u njoj. Uz nezaobilazne sevdalinke, program će tako donijeti i tradicijske napjeve u rasponu od onih sefardskih židova, preko glazbenog nasljeđa otoka Mljeta i Slavonije, pa sve do onog Makedonije i Turske, što znači da će publika uživati u pjesmama poput: Emina, Bor sadila moma Evgenija, Nani nani (Canción sefardí), Kad ja pođoh na Bembašu, Sjela djeva pokraj mora, Kâtibim, Si zaljubiv edno mome, Ašik osta’ na te oči, Oj, jesenske duge noći, Što te nema ili Dunjaluče, golem ti si.

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se ulaznice kupuju na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi na blagajni (tj. ulazu) Scene Zidine. U suprotnom, ulaznice se, ali samo iznimno, mogu rezervirati telefonom na 051 220 041. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Na ulazu u gledalište svi posjetitelji moraju predočiti COVID potvrdu.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Vinarija Katunar.

error: Content is protected !!