398 intervencija, 1.221 sati rada, rekordno teška godina: Veliko HVALA krčkim vatrogascima

“Sve intervencije su odrađene vlastitim snagama te nije bilo potrebe za angažiranjem postrojbi van otoka Krka. Izrazili bi zahvalnost svim članovima (i njihovim obiteljima) dobrovoljnih vatrogasnih društava na otoku Krku za svoj nesebičan doprinos zaštiti života i imovine, povremenih i stalnih, žitelja našeg Zlatnog otoka. Hvala vam!”

Prošla, 2022. godina u povijesti vatrogastva na otoku Krku ostat će upisana kao nikad intenzivnija ili, da budemo konkretniji – rekordna.

Statistički podaci za 2022. godinu naime pokazuju da su vatrogasne postrojbe koje djeluju na otoku Krku odradile 398 intervencija. Od toga je JVP Grada Krka odradila 270 samostalnih intervencija, 46 intervencija uz podršku DVD-a te su 82 intervencije DVD-i odradili samostalno. Svakako treba spomenuti da se u navedenoj brojci nalazi i jedna dislokacija u Šibensko-kninsku županiju, preciznije u Vodice.

“Ranije popuštanje, odnosno ukidanje korona mjera je za posljedicu imalo raniji dolazak vikendaša i gostiju te su aktivnosti vezane za ljetu sezonu ranije počele. Duži sušni periodi, veći broj burnih (vjetrovitih) dana vidimo kao jedino logično objašnjenje za navedeno povećanje. Također kada se pridoda 18.11.2022. i silovite bujične poplave na području Općina Malinska – Dubašnica i Dobrinj te početak prosinca na području Grada Krka, gdje su ukupno odrađene u samo dva spomenuta mjeseca čak 143 intervencije, skok u broju odrađenih intervencija dobiva smisao”, kaže zapovjednik JVP Grada Krka Goran Grubišić.

Kod požarnih intervencija bilježi se također porast požara na građevinskim objektima, prometnim sredstvima te požari na otvorenom prostoru.

“Kod tehničkih intervencija bilježi se porast intervencija spašavanja osoba (9 u ovoj godini, 5 u prošloj), intervencija uklanjanja prepreka/ nestabilnih dijelova te kod ispumpavanja objekata. Kod ostalih intervencija najveći porast bilježimo pri intervencijama ispomoći drugim službama, konkretno u 2022. godini smo odradili 36 intervencija ispomoći drugim službama od čega se 24 intervencije odnose na transport unesrećenih osoba „BURA“ vozilom preko Krčkog mosta, jer je isti bio zatvoren za sav promet ili za I. skupinu vozila (u kojoj se nalaze vozila HMP). Za usporedbu, u 2021. godini smo imali 3 prijevoza preko mosta u cijeloj godini”, precizira Grubišić.

Kada je riječ o požarima otvorenog prostora, u 2022. godini bilo ih je 14 više u odnosu na prethodnu godinu, odnosno čak 42. Shodno tome i opožarena površina je veća i to značajno zbog nekoliko, površinom, većih požara koji su se dogodili. U 2021. godini, u 28 intervencija na požarima otvorenog prostora opožarena je površina od 0,99 ha (9.984 m2), dok je u 2022. godini, u 42 intervencije na požarima otvorenog prostora opožarena površina od 8,99 ha (89.953 m2).

“Posebno ćemo istaknuti požar na području Kampelja u ožujku u kojemu je opožareno oko 52.000 m2, te smo u lipnju imali 6 požara otvorenog prostora sa opožarenom površinom od 10.060 m2 i u kolovozu još 10 požara otvorenog prostora sa opožarenom površinom od 21.789 m2. Svakako je najupečatljiviji bio požar u mjestu Baška u srcu sezone praćen dosta jakim vjetrom. Pravovremenom reakcijom domicilnog DVD-a Baška i JVP Grada Krka, a obzirom na vremenske uvijete (suša i vjetar), spriječena je veća šteta”, kaže Grubišić.

“Kod tehničkih intervencija moram nažalost spomenuti da smo imali 3 smrtno stradale osobe, a na sreću 10 osoba je spašeno, od čega 1 u prometnoj nesreći, 1 na građevinskom objektu te 8 na otvorenom prostoru”, izvijestio je zapovjednik JVP Grada Krka.

Gledajući intervencije prema jedinicama lokalne samouprave na otoku Krku, s najvećim brojem intervencija prednjači područje Malinske. Naime, na području Općine Malinska – Dubašnica odrađeno je 117 (29%) intervencija, zatim slijedi Grad Krk sa 107 (27%) intervencija, Općina Omišalj sa 62 (16%) intervencija, Općina Dobrinj sa 43 (11%) intervencija, Općina Punat sa 30 (8%) intervencija, Općina Vrbnik sa 24 (6%) intervencija te Općina Baška sa 14 (3%) intervencija.

“Sve intervencije (398) su odrađene vlastitim snagama te nije bilo potrebe za angažiranjem postrojbi van otoka Krka. U navedenim intervencijama bilo je angažirano ukupno 1.165 vatrogasca sa 576 vatrogasnih vozila te je utrošeno 1.221 sati rada vatrogasaca. Završno bi izrazili zahvalnost svim članovima (i njihovim obiteljima) dobrovoljnih vatrogasnih društava na otoku Krku za svoj nesebičan doprinos zaštiti života i imovine, povremenih i stalnih, žitelja našeg Zlatnog otoka. Hvala Vam!” poručuje područni vatrogasni zapovjednik Goran Grubišić.

 

error: Content is protected !!