Županijski domovi za starije prvi u Hrvatskoj uveli sustav E-Qalin kvalitete

Županijski domovi za starije osobe „Kantrida“ Rijeka i „Volosko“ Opatija prestižan status Dom kvalitete E-Qualin stekli su 2014. godine, a Dom za starije osobe „Mali Kartec“ Krk im se pridružio 2015. godine.

Domovi za starije osobe čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, prvi su u implementaciji E-Qalin sustava u Republici Hrvatskoj te se smatraju primjerima dobre prakse koji svoje znanje prenose domovima za starije osobe drugih osnivača. Rad baziraju na modelu kućanskih zajednica s ciljem prilagodbe potrebama korisnika.

Kako bi se ovaj sustav rada počeo uvoditi i u ostale domove za starije osobe u Hrvatskoj, pri kraju je jednogodišnja izobrazba edukatora sustava E-Qalin kvalitete. Tijek edukacije, sustav kvalitete E-Qalin kao i rezultate njegove implementacije u rad županijskih domova za starije, u DZSO Kantrida, koji ove godine obilježava deset godina od početka uvođenja ovog sustava te posjeduje već treći certifikat E-qalina, predstavile su pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, ravnateljica DZSO Kantrida Marija Maras i upraviteljica Zaklade „Zajednički put“ Ines Vrban.

E-Qalin predstavlja sustav upravljanja kvalitetom unutar ustanove, isključivo za područje skrbi i njege starijih osoba. Županijski domovi za starije osobe „Kantrida“ Rijeka i „Volosko“ Opatija prestižan status Dom kvalitete E-Qualin stekli su 2014. godine, a Dom za starije osobe „Mali Kartec“ Krk im se pridružio 2015. godine. Dom za starije osobe „Kantrida“ Rijeka je 2017. godine dobio i drugi certifikat, a u 2020. godini uspješno je završen 3. ciklus E-Qalina.

Naime, suvremeni modeli skrbi o starijim osobama naglasak stavljaju na povezivanje nekoliko ključnih područja poput socijalnog rada, psihologije, sociologije, radne terapije, bihevioralne ekonomije i zdravstva. Praksa je pokazala da socijalne usluge koje se baziraju na inovativnim konceptima i modelima ostvaruju veće zadovoljstvo korisnika te postižu dugoročnu održivost.

Upravo modelom kućanske zajednice kao suvremenim konceptom rada u domovima za starije osobe stvara se okruženje slično obitelji. U manjoj grupi – zajednici radnici vrlo dobro mogu upoznati korisnike, njihove navike i potrebe, razviti bliske odnose i suradnju sa rodbinom. Korisnici sudjeluju u kreiranju aktivnosti i aktivno se uključuju prema svojim sposobnostima i sklonostima. Kućanska zajednica ima u okviru institucije, isto kao i običan stan, zajedničke prostore: kuhinju i dnevni boravak, te svaki korisnik ima svoj osobni prostor – sobu, gdje je zaštićena njegova intima.

„Takav koncept rada potvrđuje usmjerenje Županije da u središte interesa stavi potrebe krajnjeg korisnika“, istaknula je pročelnica Dragica Marač, dok je ravnateljica DZSO Kantrida Marija Maras podsjetila da u sklopu Doma djeluje 5 takvih zajednica te je primijećena pozitivna reakcija kako kod samih korisnika tako i njihovih obitelji.

Upraviteljica Zaklade „Zajednički put“ Ines Vrban izvijestila je da će zahvaljujući licenci za edukaciju kao i određenom broju certificiranih stručnjaka za edukaciju po modelu E-qalina, te suradnjom Grada Zagreba i PGŽ, postupno započeti uvođenje ovog sustava u DZSO drugih županija.

error: Content is protected !!