Župan Komadina: Za 7 županijskih zdravstvenih ustanova bit će raspoređeno 24 milijuna kuna, tražimo i veće količine cjepiva za PGŽ

PGŽ ima dvostruko manje smrtnih slučajeva od hrvatskog prosjeka. 

“Donijeli smo odluku o rasporedu 24 milijuna kuna decentraliziranih sredstava unutar sedam zdravstvenih ustanova kojima je osnivač PGŽ, od čega se preko 20 milijuna kuna usmjerava u investicijsko i tekuće održavanje, a preostali dio na otplate kredita”, rekao je župan Zlatko Komadina na današnjem redovnom susretu s novinarima. Dodao je da pojedinačno najviše, gotovo 10 milijuna kuna ide za dovršetak investicije u Lječilištu Veli Lošinj i okretanje te ustanove zdravstvenom turizmu, a 4 milijuna kuna bit će raspoređeno Zavodu za hitnu medicinu i to najvećim dijelom za nabavku novih vozila. Od drugih odluka s Kolegija, župan je izdvojio odluku o dodjeli 150.000 kuna Općini Čavle za troškove sanacije Spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima.

O prijedlogu plana upisa u prve razrede srednjih škola izvijestila je resorna pročelnica Edita Stilin te istaknula da 2.201 učenik u PGŽ završava 8 razred. „U prve razrede srednjih škola predviđen je upis 2.821 učenika u 127 razrednih odjeljenja i 81 obrazovni program. Dva su nova programa, brodski mehaničar i zavarivač, a usprkos podršci zahtjevu srednje škole iz Delnica da im se dozvoli uvođenje programa šumski tehničar taj prijedlog nije dobio zeleno svjetlo resornog ministarstva“, rekla je Stilin. Istaknula je također značajnu aktivnost srednjih i osnovnih škola u provedbi europskih projekata kroz koje su osigurali čak 102 milijuna kuna bespovratnih sredstava. EU projekte provodi 19 srednjih i 4 osnovne škole. U osvrtu na epidemiološku situaciju u školama naglasila je da prema svim relevantnim podacima škole nisu žarišta širenja koronavirusa te da je na današnji dan ukupan broj oboljelih učenika 93, od 28.650 koliko ih je u srednjim i osnovnim školama, dakle svega 0,3 posto. Zbog nešto većeg broja oboljelih od danas je na online nastavu prešla osnovna škola Milan Brozović u Kastvu, a zbog 15 zaraženih učenika istu odluku donijela je i Salezijanska klasična gimnazija. “Situaciju pratimo dnevno i nema razloga za razgovore o ponovnom prelasku na online nastavu za sve škole”, rekla je Stilin.

Istog je stava i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović, koji kaže da se porast novooboljelih, koji se bilježi posljednjih dana, najvećim dijelom odnosi na radno aktivnu populaciju, a posljedica je opuštanja i neformalnih druženja. Smatra da je to situacija koja upozorava na potrebu strogog poštivanja propisanih protuepidemijskih mjera što će onda dovesti i do stagnacije te pada broja novooboljelih. Naglasio je da je po broju novih slučajeva u odnosu na broj stanovnika PGŽ na četvrtom mjestu, ali je također rekao da se u našoj Županiji daleko više dnevno testira, nego što je to u drugim regijama. Do sada čak 150.000 ljudi ili 50 posto ukupnog broja stanovnika u PGŽ. Istaknuo je i da da imamo dvostruko manje smrtnih slučajeva od hrvatskog prosjeka.

Župan Komadina je rekao kako je osobno nazvao ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka kako bi mu ukazao na potrebu da bi prema jadranskim županijama gdje se i bilježi veći rast novooboljelih, trebalo usmjeriti nešto veće količine cjepiva, iz razloga pripreme za turističku sezonu te potrebe cijepljenja radnika iz turističkog sektora, ali i zbog činjenice da mi imamo daleko više zdravstvenih i socijalnih djelatnika koji su bili u prvom redu za cijepljenje. Župan je dodao kako želi vjerovati da se s nacionalne razine cjepivo raspoređuje pravedno prema broju stanovnika.

Na konferenciji za novinare pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o raspisanom javnom pozivu za dodjelu potpora za razvoj malog gospodarstva. Ukupno je za raspodjelu predviđeno 2,1 milijuna kuna od kojih je milijun predviđen za poduzetnike iz Gorskog kotara. Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić rekla je da će iz programa javnih potreba u području tehničke kulture, nakon provedenog javnog poziva, biti raspoređeno 500.000 kuna i to za 60 od ukupno 83 prijavljena programa. Osvrnula se i na izvještaj o radu Goranskog sportskog centra koji upravlja sportskim objektima u Delnicama i Platkom gdje je Županija kroz proteklih 10 godina uložila preko 70 milijuna kuna. Tijekom kratke skijaške sezone na Platku je bilo 60.000 posjetitelja, a prodano je 16.000 karata. Tijekom prošle godine van skijaškog razdoblja na Platku je bilo preko 50.000 posjetitelja što su brojke koje govore o opravdanosti ulaganja u razvoj tog prostora kao cjelogodišnje destinacije sporta i rekreacije.

error: Content is protected !!