Zračna baza na Krku: Uspješno obavljene prve intervencije Helikopterske hitne medicinske službe

To su prva dva takva leta obavljena u Hrvatskoj i oba sa zračne baze na Krku

Samo jedan dan nakon početka djelovanja Helikopterske hitne medicinske službe, u nedjelju na Uskrs, prevezen je prvi pacijent s Lošinja u KBC Rijeka.

Po zaprimljenom zahtjevu za intervencijom tima helikopterske baze Rijeka, HHMS tim je unutar 5 minuta od dojave poletio prema Malom Lošinju, gdje je preuzeo 21-godišnjeg pacijenta i u pratnji medicinskog tima prevezao ga helikopterom na sletište Delta, nakon čega je pacijent zaprimljen u KBC Rijeka. Mladom pacijentu učinjen je CT glave i vratne kralježnice,  hospitaliziran je i dobrog općeg stanja.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senka Kajčić opisala je tijek prvog postupka prijevoza, ističući da je riječ o mlađoj muškoj osobi. “Na Lošinju je obavljena primarna hitna intervencija, tijekom cijelog leta helikopterom muškarac je medicinski zbrinjavan, a po dolasku na helidrom Delta u Rijeci, preuzeo ga je zemaljski tim hitne pomoći i prevezao u KBC. Sve je obavljeno uspješno”, izjavila je Kajčić.

Kako je istaknuo ravnatelj riječkog KBC Alen Ružić, ta je intervencija bila na neki način i test sustava te se pokazalo da odlično funkcionira i bez zastoja. “Ta služba predstavlja veliki iskorak u unapređenju zdravstvene zaštite i kao pomoć potencijalno životno ugroženim pacijentima”, izjavio je ravnatelj naglasivši da je Služba jako važna za cijelu Hrvatsku, a posebno na području nadležnosti KBC-a Rijeka, zbog zemljopisnih obilježja i teške dostupnosti nekih krajeva.

Liječnički tim koji je uspješno odradio prvu intervenciju čine Dunja Turina, specijalizantica hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu PGŽ i medicinski tehničar Darko Stošić.

Tijekom istog poslijepodneva, obavljena je još jedna intervencija helikopterom. Pacijentica s Raba koja je imala srčane tegobe također je uspješno prebačena u KBC Rijeka. To su prva dva takva leta obavljena u Hrvatskoj i oba sa zračne baze na Krku.

 

error: Content is protected !!