Zbogom prometnom neredu: Nakon 6 godina Punat dobio prometnog redara

“Nije nam namjera kaznama puniti općinski proračun nego povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a posebice pješaka kao najugroženije skupine. (…)  Stoga zasad nismo u nadzore krenuli represivno i prvih tjedan dana izdajemo upozorenja”

Nakon 6 godina što Općina Punat nije imala prometnog redara, ovog mjeseca u Puntu s radom je počeo prometni redar, odnosno redarica, javljaju iz Općine Punat. Tako će, uz policiju, promet u mirovanju nadzirati i Silvija Lipovac, prometno – komunalni redar Općine Punat. Prometni redar može upravljati prometom u raskrižju (regulacija prometa položajem tijela) i vršiti nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila – prometa u mirovanju.

Prometni redar na vozilu može ostaviti upozorenje o počinjenom prekršaju ili obavijest o počinjenom prekršaju zajedno sa uplatnicom/kaznom.

Upozorenja i obavijesti izdaju se na temelju Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to članka 12. (nepoštivanje prometnog znaka) te članaka 82. i 83. (mjesta na kojima vozač ne smije zaustaviti i parkirati ili samo parkirati vozilo).

„Nije nam namjera kaznama puniti općinski proračun nego povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a posebice pješaka kao najugroženije skupine. Osim toga nepropisnim parkiranjem i zaustavljanjem ometa se i usporava cirkulacija prometa, stvaraju se gužve i povećava opasnost od prometnih nesreća. Ukratko, cilj nam je nakon 6 godina nereda, uvesti red u promet u mirovanju. Stoga zasad nismo u nadzore krenuli represivno i prvih tjedan dana izdajemo upozorenja. U prva tri dana rada prometnog redara izdano je 60-ak upozorenja, no osim te brojke još je mnogo vozača, koji su se prilikom zaustavljanja i parkiranja nalazili pokraj ili u vozilima, i koji su na temelju usmenog upozorenja premjestili vozilo“, kaže načelnik Općine Punat Daniel Strčić.

Osim uvođenja prometnog redarstva, u prvoj godini mandata općinskog načelnika Daniela Strčića omogućeno je 14 novih parkirnih mjesta u samom centru mjesta (pod naplatom), 10-ak novih besplatnih parkirnih mjesta za motore, kao i 30-ak besplatnih parkirnih mjesta na lokaciji Prgon u Puntu.

„Nadam se da ćemo dogodine taj broj povećati minimalno sa novih 30-ak parkirnih mjesta na Punćalama za koja Županijska lučka uprava Krk mora provesti postupak davanja koncesije, a što za ovu godinu, po njihovim navodima, nisu stigli, a u pripremi smo i novih, prostorno manjih lokacija za parkiranje u Puntu i Staroj Baški”, najavljuje Strčić.

 

error: Content is protected !!