Za projekte valorizacije ribarske i pomorske baštine 6,9 milijuna kuna

Upravni odbor Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) “Vela vrata” je na sjednici održanoj u Cresu 19.06.2020. odabrao 8 projekata na svom prvom natječaju za Mjeru 2.2. “Očuvanje i valorizacija pomorske i ribarske baštine i očuvanje identiteta područja”, ukupne vrijednosti nešto veće od 6,9 milijuna kuna. Projekti koji su odabrani, sufinanirat će se sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem nacionalnog Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje od 2014. do 2020. godine, intenzitetom od 100%.

FLAG “Vela vrata” je neprofitna organizacija osnovana krajem 2016. g. s ciljem implementacije Lokalne razvojne strategije u okviru mehanizama Europske unije za “lokalni razvoj vođen zajednicom” s ciljem dodjele sredstava za potrebe razvoja ribarstvenih zajednica, podizanje konkurentnosti, poticanje kohezije, te očuvanje i stvaranje radnih mjesta. Za provedbu Strategije FLAG-u je iz Operativnog programa alociran iznos od 2,2 milijuna Eura. FLAG djeluje na području Grada Cresa i Malog Lošinja, te Grada Opatije i općina Lovran i Mošćenička Draga, a prihvatljivi korisnici s tih područja imaju pravo prijaviti se na natječaje FLAG-a.

– Ponosni smo što će se na našem području realizirati niz novih vrijednih projekata, među kojima nastavak uspješnih priča o pomorskoj i ribarskoj baštini u projektu “Štorija od mora” Općine i TZ-a Mošćenička Draga ili potpora Općini Lovran za projekt “Lantina”, kojim će se urediti radionica za izradu tradicijskog lovranskog guca, te projekt “Lovranski guc 3”. Jeriličarski klub Reful, s partnerima Gradom Cresom i Otočnom razvojnom agencijom OTRA d.o.o., prijavio je projekt “Creski kaić” kojem je cilj očuvanje i valorizacija tradicionalnog načina života otoka Cresa kao nematerijalne kulturne baštine. Prijavitelji s otoka Lošinja posvetiti će svoje napore promociji stoljećima duge tradicije moreplovstva, pa je tako odabran projekt Kluba pomoraca Mali Lošinj kojim će nastaviti izdavanje svog časopisa “Pomorac” i projekt Festivala “Lošinjskim jedrima oko svijeta” prijavitelja TZ Mali Lošinj. Grad Opatija je prijavio dva projekta koji će se urediti trg u Iki i virtualno interpretirati “300 let škvera va Ike”, podrobno nam je objasnila voditeljica FLAG-a Eliana Zec Solina.

– Možemo biti zadovoljni da su dosadašnji trud i zalaganje prijavitelja, te svih članova i djelatnika FLAG-a, rezultirali okončanjem prvog natječaja. Konačna odluka o dodjeli sredstava ipak je na Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Do kraja lipnja i u srpnju biti će otvorena još dva natječaja iz Strategija FLAG-a, i to za mjere 1.1 “Podrška razvoju i osuvremenjivanju male ribarske infrastrukture i unapređenje uvjeta poslovanja” i 2.1. “Očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima”, s ukupnom alokacijom od oko pola milijuna Eura, zaključio je predsjednik FLAG-a “Vela vrata” i gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.

Po zaključivanju sjednice članove Upravnog odbora je izložbom “Creski kaić – sjećanja majstora brodograditelja” u Creskom muzeju provela autorica izložbe i ravnateljica muzeja Jelena Dunato.

error: Content is protected !!