Za primorsko-goranske škole osigurano 130 milijuna kuna

„Što se tiče investicijskog održavanja, planiramo radove na 22 objekta osnovnih škola, 19 srednjih i na pet učeničkih domova”

Primorsko-goranska županija rasporedila je 450.000,00 kuna za redovne godišnje aktivnosti županijskih saveza udruga u području branitelja i stradalnika te umirovljenika u 2022. godini, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj konferenciji za novinare u sjedištu PGŽ-a. Od ukupnog iznosa, za rad Matice umirovljenika raspoređeno je 223 tisuće kuna, Savezu antifašističkih boraca i antifašista PGŽ 122 tisuće kuna, te 105 tisuća kuna udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Približno dva milijuna kuna iznos je godišnjeg održavanja brodova „ECO II“, „ECO III“ i „ECO 13/14“, što podmiruje PGŽ i nadležno Ministarstvo, izvijestila je zamjenica o radu brodova čistača. Svjesni potrebe razvitka mjera zaštite od mogućih onečišćenja mora i otklanjanja istih, PGŽ je nabavila brodove čistače još 1994. godine u suradnji s Ministarstvom, a brzu ekološku brodicu „ECO 13/14“ 2007. godine. Čistači mora su putem javnog natječaja dani na upravljanje Dezinsekciji d.o.o. Rijeka, a u slučaju bilo kakvog onečišćenja, brodovi moraju biti spremni za hitnu intervenciju u roku do jednog sata.

Upitana od strane novinara, zamjenica Medarić najavila je sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Ilovik krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna na kojemu će se prezentirati projektna rješenja na iznesene zahtjeve za snižavanje rive i pristajanje tijekom izvođenja radova.

Zaključila je s lijepom viješću kako je Platak tijekom vikenda zabilježio više od 2500 posjetitelja, a prodano je više od 650 ski karata.

Primorsko-goranska županija u 2022. godini uložit će 130 milijuna kuna u školske objekte, navela je resorna pročelnica Edita Stilin. Od toga, Odlukom Vlade RH za decentralizirane funkcije osnovnog i srednjeg školstva PGŽ-u je raspoređeno 46,8 milijuna kuna za materijalne rashode ustanova, 3,7 milijuna kuna za investicijsko održavanje te 11,6 milijuna za kapitalna ulaganja. Iz izvornog županijskog proračuna financirat će se dodatnih 10 milijuna kapitalnih ulaganja i 10 milijuna kuna investicijskih održavanja dok su škole iz europskih projekata osigurale 60 milijuna kuna, a tim iznosom dominira Regionalni centar kompetentnosti Opatija.

„Što se tiče investicijskog održavanja, planiramo radove na 22 objekta osnovnih škola, 19 srednjih i na pet učeničkih domova. Od kapitalnih ulaganja, u tijeku su dogradnja OŠ Ivana Rabljanina u Rabu i izgradnja sportska dvorana Medicinske škole, projektira se nova područja škola na Kastvu i u pripremi je nova OŠ na Marinićima, a upravo ta dva projekta planiramo kandidirati na Nacionalni plan otpornosti i oporavka“, rekla je pročelnica Stilin i dodala kako je za opremanje osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova osigurano 1,1 milijun kuna, a u planu je i projektiranje i izgradnja sportske dvorane Željezničko tehničke škole u Moravicama.

Županija kao nositeljica županijskih i državnih natjecanja u 2022. godini, financira 27 natjecanja i smotri za učenike osnovnih i srednjih škola na županijskoj razini i pet na međužupanijskoj razini, a natjecat će se 15 osnovnih i devet srednjih škola te Dom mladih. Za županijska natjecanja predviđen je iznos od 339 tisuća kuna. Na nedavno okončanim upisima u 1. razrede osnovnih škola zaprimljeno je 2507 prijava što je 34 djece više na području Primorsko-goranske županije, zaključila je pročelnica s aktualnostima iz resora odgoja i obrazovanja.

Pročelnica Đulija Malatestinić izvijestila je o novostima u zdravstvu te navela kako je u sklopu programa „Povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite u Gorskom kotaru i na otocima“ Domu zdravlja Primorsko-goranske županije dodijeljeno 642 tisuće kuna za povremeni rad specijalista u ispostavama u Gorskom kotaru i na otocima, te palijativnu zdravstvenu zaštitu i sanitetski prijevoz na području Gorskog kotara.

Županijskoj specijalnoj bolnici za psihijatriju i rehabilitaciju INSULA, PGŽ će sufinancirati stanovanje zdravstvenog kadra na otoku Rabu dok će se kroz „Program razvoja zdravstvenog standarda“ Doma zdravlja Primorsko-goranske županije s 545 tisuća kuna financirati mobilni tim palijativne skrbi i dva informatička rješenja – registar palijativnog bolesnika i automatsko telefonsko naručivanje kronične terapije.

error: Content is protected !!