Vinski blagdan s odličnom glazbenom podlogom: Počinju Dani vina Vrbnik!

Uz vrhunska otočna i kopnena vina, na programu su i jedinstveni Vrbnik Wine Run, Vrbnik Wine & Bike Night, vinske radionice i sjajna svirka: stižu gurupe Insula, Fortunal, Arcamivida, Pan i Whiteheads, Trio Crikvenica, The Mystic Rose i Bojan Volk Quartet, dok će domaćini sve posjetitelje u petak počastiti kocertom hrvatske glazbene dive Zorice Kondže

Fešta od vina, pravi vinski praznik ili blagdan vina – sve su to nazivi od milja za manifestaciju koja se tradicionalno održava krajem kolovoza u Vrbniku. Dani vina Vrbnik vraćaju se u grad na hridi 26. i 27. kolovoza uz niz atraktivnih manifestacija koje će i ove godine, bez sumnje, privući velik broj ljubitelja vrhunske kapljice.

“Dani su to kada se slavi čarobni dionizijev napitak ove godine obogaćeni su nizom događanja kako bi u Vrbnik privukli što raznolikiju publiku i približili kulturu vina i stola te promovirali destinaciju Kvarner kao eno – gastro destinaciju s vrhunskim autohtonim proizvodima. Svatko tko se za vikend nađe na otoku Krku i u Vrbniku može pronaći nešto za sebe, a turistički brodovi iz Crikvenice, Selca i Novog Vinodolskog uveli su dodatne ture kako bi što više zainteresiranih turista i domaćih stanovnika došlo do Vrbnika”, ističe Žarko Stilin, Kvarner Wines.

Ovogodišnji dvodnevni otočki vinski spektakl počinje u petak 26.8. u 15:00 sati s Vrbnik Wine Walkom – vođenom turom po vrbničkim vinarijama kojom će se obići svi vinari članovi Udruženja Kvarner Wines – PZ Vrbnik, Kuća vina Ivan Katunar, Katunar Estate Winery, Gospoja, Vinarija Šipun i Vinarija Nada, a u sklopu ture će se promovirati i „kopneni“ kvarnerski vinari – OPG Ružić, Plovanić vina, Grand Village Estate Winery i Vinska kuća Pavlomir. U vinarijama će se kušati vina, a vinari su osim vina pripremili niz iznenađenja za posjetioce. Nakon svečanog otvorenja manifestacije u 20:30 će se za sudionike Vrbnik Wine Walka izvlačiti bogata tombola koju su sponzorirali kvarnerski vinari.

Vrbnik Wine Run i sjajni koncerti

Tradicionalno se oba dana u vremenu 18:00 – 24:00 održava sajam autohtonih proizvoda u staroj jezgri na kojem, izuzev vinara iz Vrbnika i otoka Krka, odnosno Kvarnera svoje proizvode izlažu i ostali proizvođači autohtonih prehrambenih proizvoda te partneri iz Osječko – baranjske županije. Poseban naglasak je stavljen na autohtone proizvode i na proizvode koji nose oznaku kvalitete Hrvatski otočki proizvod. Izuzetno je bogat i ovogodišnji glazbeni program pa će u sklopu sajma nastupati grupe Insula, Fortunal, Arcamivida, Pan i Whiteheads, Trio Crikvenica, The Mystic Rose i Bojan Volk Quartet, dok će domaćini sve posjetitelje u petak počastiti kocertom hrvatske glazbene dive Zorice Kondže.

Subota 27.8. rezervirana je za Vrbnik Wine Run – utrku općinom Vrbnik koja starta u 9:30, a natjecatelji trče jednom od najljepših ruta na Kvarneru uz more i kroz vinograde Vrbničkog polja. Limit natjecanja je 105 natjecatelja, a startnina iznosi 150 kuna. Za najbrže su osigurane prigodne nagrade.

“Pozivamo Vas na prvu Vrbnik Wine Run utrku u sklopu tradicionalne manifestacije Dani vina, koja se u Vrbniku održava od 2004. godine. Ova 16 km duga utrka vodi vas kroz divan vrbnički krajolik. Staza je mješovitog karaktera pa ćete dio trčati po asfaltu, dio po čvrstom makadamu s pogledom na more. Zatim kroz divne šumske puteve prema kaštelu Gradec. A za kraj ćete protrčati kroz vrbničke vinograde uz same čokote loze. Nadamo se da ćete uživati svim osjetilima u svakom koraku svog boravka u Vrbniku, do ponovnog viđenja”, poručuje direktorica TZO Vrbnik Sanja Polonijo.

Vinska radionica i biciklijada Vrbnik Wine & Bike Night

U subotu u 18:00 sati se u Vinotelu Gospoja održava i Vinska radionica Pet lica kvarnerskih vina koju vodi 5 sommelijerki – ambasadorica Kvarner Wines Ines Matić Matešković, Monika Neral, Lucija Matijević, Martina Škarica i Manuela Mrkonja.

Radionica je namijenjena za sve vinske zaljubljenike i entuzijaste koji žele proširiti svoje znanje o autohtonim sortama vinove loze na području Kvarnera, te naučiti ponešto o različitim stilovima proizvodnje vina i pjenušaca.

Na radionici će se moći kušati ukupno 7 različitih vina, a to su: 1288 Vinske kuće Pavlomir, Soubze Vinarije Nada, Zlatna vrbnička Žlahtina PZ Vrbnika, Žlahtina Selekcija Kuće vina Ivan Katunar, Festivum Estate Winery Katunar, Sveta Nedija Vinarije Gospoja, te Sansigot Vinarije Šipun. Dakle, polaznici radionice će imati priliku kušati 5 različitih vinskih stilova i izražaja autohtonih sorti od pjenušavih vina preko svježih i maceriranih Žlahtina do crnog vina te Prošeka.

Posljednji, vrlo atraktivan program je Vrbnik Wine & Bike Night – biciklijada koja starta kod pršutane Gospoja i prolazi Vrbničkim poljem.

“Kotizacija u iznosu od 70 kuna uključuje piće dobrodošlice, degustaciju vina tijekom biciklijade, snack i okrjepu tijekom biciklijade, butelju vina te čašu i bonove za degustaciju na Danima vina. Čaša na stalku sa logom TZO Vrbnik ostaje sudionicima za uspomenu”, pojašnjava direktorica TZO Vrbnik Sanja Polonijo. Noćno istraživanje vrbničkih vinograda, u kojima se krije najpoznatiji proizvod Vrbnika – zlatnožuto vino Vrbnička žlahtina, bez sumnje će biti doista poseban doživljaj.

Vinske ceste Kvarnera kao dio Vinske europske kulturne rute

U sklopu ovogodišnje manifestacije bit će organizirano i predstavljanje EU projekta BEST MED – beyond European Sustainble Tourism Path u kojem je HGK ŽK Rijeka jedan od partnera. BEST MED je strateški projekt koji se odvija unutar platforme Panoramed programa Interreg Mediterranean. Bavi se kulturnim rutama te njihovim modelima upravljanja. Partnerstvo čini 10 regija u 9 država (Španjolska, Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Malta). U sklopu projekta izrađena je brošura „Vinske ceste Kvarnera dio Vinske europske kulturne rute ITER VITIS“, čije će predstavljanje, uz podjelu prigodnih promotivnih materijala projekta, biti organizirano oba dana održavanja manifestacije; u sklopu izložbenog prostora Udruženja Kvarner Wines te u subotu 27. 08. u 18.00 sati na radionici „5 lica kvarnerskih vina“ u vinotelu Gospoja.

Nositelji cijele organizacije su Turistička zajednica Općine Vrbnik i Općina Vrbnik s partnerima Udruženjem Kvarner Wines, Udrugom Torpedo Runners, Promotiv Travel, Osječko-baranjskom županijom i HGK ŽK Rijeka, a sponzori Turistička zajednica Kvarnera, JGL, Jamnica, Pekara Vrbnik, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, članovi Udruženja Kvarner Wines (OPG Ružić, Plovanić vina, Eko selo Selce, Pavlomir d.o.o., Estate Winery d.o.o., Kuća vina Ivan Katunar, Obrt Šipun, PZ Vrbnik, Gospoja, Obrt Nada) dok su medijski pokrovitelji Radio Otok Krk i Bodulija.net.

Svi detalji programa dostupni su na službenim mrežnim stranicama TZO Vrbnik, OVDJE.

PROGRAM

Petak 26.08.

10:00 – 14:00 h – Podizanje startnih paketa za Vrbnik Wine Walk (Trg Škujica)

15:00 – 20:00 h – Start Vrbnik Wine Walk (Trg Škujica)

18:00 – 24:00 h – Degustacija vina i sajam autohtonih proizvoda na više lokacija

17:00 – 19:00 h – Podizanje startnih paketa Vrbnik Wine Run (Dom, Trg Škujica)

20:00 h – Svečano otvaranje manifestacije

20:30 h – Izvlačenje tombole Vrbnik Wine Walk

 

U nastavku programa sudjeluju:

Folklorna skupina VKD Frankopan

Zorica Kondža i grupa Fortunal; Insula band (Trg Škujica)

Trio Crikvenica (Placa Vrbničkog statuta)

The Mystic Rose (Ribarnica)

 

Subota 27.08.

8:00 – 9:00 h – podizanje startnih paketa Vrbnik Wine Run

(autobusno parkiralište)

9:30 h – start Vrbnik Wine Run (autobusno parkiralište)

13:00 h – podjela medalja i nagrada za Vrbnik Wine Run (Trg Škujica)

18:00 – 24:00 h –  Degustacija vina i sajam autohtonih proizvoda na više lokacija

18:00 – 20:00 h – vinska radionica Pet lica kvarnerskih vina (Vinotel Gospoja)

19:00 h – Vrbnik Wine & Bike Night – 5. noćna biciklijada kroz Vrbničko polje

(okupljanje i start kod Pršutane Gospoja)

 

Od 20:00 h Zabavni program:

Grupe:  Arcamivida , Pan, Whiteheads (Trg Škujica)

Trio Crikvenica (Placa Vrbničkog statuta)

Bojan Volk Quartet (Ribarnica)

error: Content is protected !!