VIDEO “Strašno je to trpjeti”: Omišljani zbog LNG-a ne mogu spavati, buka se čuje do Malinske. Evo što kažu odgovorni

“Kada Terminal započne sa svojim normalnim operativnim radom, što se očekuje početkom 2021. godine, buka sa terminala smanjit će se na najmanju moguću razinu.”

“Imamo nove, dosta kvalitetne pvc prozore i škure, ne vrijedi… ne vrijede ni silikonski najkvalitetniji čepići za uši… ne vrijedi ništa! Slušam muziku sa slušalicama, ništa… ono i dalje tutnji i buči i strašno je to trpiti” – samo je to jedan od brojnih komentara u FB grupi Omišljanski info, gdje su Omišljani našli virtualno utočište za pojadati se zbog problema s bukom iz LNG-a koja im ovih dana ne da spavati.

Kako ističu Omišljani, buka je stalno prisutna i varira od tihog brujanja do nepodnošljivog zvuka koji im ometa normalno funkcioniranje života, a osobito je neugodna u noćnim satima.

“U kući do vrtića ga konstantno čujem a stari zidovi od preko 60 cm, pvc stolarija i 5 cm stiropor izolacija”, kaže jedan od mještana, koji je istaknuo da se brujanje LNG-a čuje čak do kopna – sve do vrha Medviđak iznad Drivenika. Da je buka doista glasna svjedoče i Malinskari koji je također čuju.

“Užas”, “grozno”, “nepodnošljivo”, komentiraju mještani Omišlja, dok neki tvrde da se razina buke u dijelovima općine povremeno kreće i do 60 decibela – daleko iznad dozvoljenih granica.

Za komentar smo zamolili i nadležne u LNG-u Hrvatska.

“Po dolasku FSRU broda LNG Croatia na lokaciju terminala za UPP pokrenuti su postupci testiranja svih tehnoloških sustava broda i kopnenog dijela Terminala za UPP, odnosno provode se postupci i procesi koji prethode puštanju Terminala za UPP u rad. U sklopu navedenoga, na FSRU brodu testiraju se svi brodski sustavi, u svim režimima rada, što ponekad uključuje i testiranja tijekom noćnih sati.

Kako bi se provjerila potpuna funkcionalnost sustava trenutno se testiraju i sustavi koji rade samo u slučajevima nužde, tj. onih koji u normalnom operativnom radu terminala neće biti u funkciji, te koji mogu biti izvor određene razine buke. U skladu sa time, kada Terminal započne sa svojim normalnim operativnim radom, što se očekuje početkom 2021. godine, buka sa terminala smanjit će se na najmanju moguću razinu.

Dodatno, tvrtka LNG Hrvatska aktivno radi na tome da se razina buke sa terminala svede na minimalne razine i tijekom samog perioda testiranja, pogotovo u noćnim satima, a sve kako bi omogućili kvalitetan suživot sa lokalnim stanovništvom.”

error: Content is protected !!