Uspješne krčke dame na konferenciji “Ruralne Europljanke – European Rural Women“

Na konferenciji su sudjelovale i predstavnice otoka Krka članice udruge Žene za otok, predsjednica Jovana Čutul i poznata krčka vunarica i vlasnica OPG-a Jasminka Gršković

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” organizirala je dvodnevnu konferenciju “Ruralne Europljanke – European Rural Women“, koja se održala 24. listopada 2022. godine, u Zagrebu, u Oris Kući arhitekture.

Na Konferenciji je sudjelovalo stotinjak stručnjakinja i sudionica, a govorili su o izazovima ruralnoga turizma, održivom turizmu kao novoj prilici za žene u ruralnim područjima, razvoju inovacija u ruralnom poduzetništvu i drugima.

Konferenciju su otvorile Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, mr.sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede; Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora; Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu; Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

Na konferenciji su sudjelovale i predstavnice otoka Krka članice udruge Žene za otok, predsjednica Jovana Čutul i poznata krčka vunarica i vlasnica OPG-a Jasminka Gršković, koja je ovom prilikom govorila o svome OPG-u, povezanosti s tradicijom i ljubavi prema vuni, te važnosti obrazovanja djece i mladih u smjeru suživota s prirodom.

Predsjednica udruge Žene za otok prezentirala je njihov projekt „Žene – krila i korijeni“ kao odličan primjer uloge žena u očuvanju identiteta hrvatskih otoka. Aktivnosti projekta odnosile su se na osnaživanje i edukaciju žena kako bi one kroz svoje poslovanje uključile elemente tradicije i kulturne baštine te ih prezentirale na moderan način. Vrhunac projekta bila je manifestacija u krčkom kaštelu 21.05.2022. o kojoj kratki video možete pogledati u nastavku:

A kao suvenir i živo sjećanje na projekt osmisle su katalog žena poduzetnica koje su na neki način postale ambasadorice otoka Krka. Projekt je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

Krčke predstavnice možete pogledati na 5:50:00 na sljedećem linku: https://fb.watch/gne_v0wshc/

error: Content is protected !!