Uskršnja pisanica, 90 kilometara šetnica, biciklizam, priroda, kultura… Evo zašto biste ovoga Uskrsa trebali posjetiti Bašku

Organiziraniji i sigurniji pristup outdoor ponudi dostupan je kroz Outdoor kartu Baška – Punat – Stara Baška i Outdoor Baška brošuru, koje nude temeljan pregled šetnica, planinarskih i biciklističkih staza Baške i okolnih područja.

Osim u Omišlju, Njivicama i Krku, i o Baški je i ove godine, već tradicionalno, postavljena jumbo uskršnja pisanica koju je oslikao akademski slikar Toni Franović.

“Pisanica je još jednom tu kako bi, u skladu s epidemiološkom situacijom i na prigodan način, obilježili Uskrs i, unatoč nemogućnosti održavanja tradicionalnih uskršnjih aktivnosti, podsjetili na osjećaj zajedništva. Pozivamo vas da ove godine uskršnje blagdane i proljetne dane provedete istražujući prirodne ljepote Baške koja pruža idealnu scenografiju za različite vrste outdoor aktivnosti te mogućnost sigurnog boravka na zraku, u netaknutoj prirodi”, ističu iz TZ-a Općine Baška.

Otkrijte više od 90 km šetnica, biciklističke rute, penjališta te povijesne i kulturne lokacije gdje će svaki posjetitelj pronaći nešto za sebe. Organiziraniji i sigurniji pristup outdoor ponudi dostupan je kroz Outdoor kartu Baška – Punat – Stara Baška i Outdoor Baška brošuru, koje nude temeljan pregled šetnica, planinarskih i biciklističkih staza Baške i okolnih područja.

Svakako se uputite i ka vrhu Bag, najjužnijoj točki otoka Krka, koja pruža jedinstven pogled na Bašku, Velu plažu i Prvić. Tamo se nalazi i mrgar Ljubimer pored kojeg je, u sklopu projekta Rijeka prijestolnica kulture 2020, svoj trajni dom pronašla skulptura čileanskog arhitekta hrvatskih korijena i svjetskog glasa Smiljana Radića i njegove partnerice Marcele Correa, pod nazivom Kapi. Radi se o iznimnom, unikatnom umjetničkom djelu, osmišljenom kako bi trajno krasilo baš ovo karizmatično mjesto.

Za interaktivni, edukativni pristup outdoor istraživanjima preporučujemo šetnju po Bašćanskoj stazi glagoljice koja će vas povesti kroz krivudave kamenite uličice i brojne prirodne ljepote Baške. Ona je najbolji način da otkrijete priče koje su oblikovale naše mjesto i glagoljska slova, zaštitni znak Baške i neprocjenjiv kulturni pečat naše povijesti.

“Na našim web stranicama možete preuzeti i  vodič koji će vas upoznati s 35 kamenih skulptura s uklesanim slovima glagoljice, ali i s bašćanskom dolinom duž koje su skulpture razmještene”, napominju iz TZ-a Općine Baška.

Pri posjetu Baški uživajte i u ponudi lokalnih gastronomskih specijaliteta i vina. Brojni restorani otvorili su svoja vrata i nude proljetne specijalitete od divljih šparoga pripremljenih na razne ukusne načine, jela od domaće bašćanske janjetine i ručno rađene domaće šurlice s različitim umacima, poput janjećeg žvaceta. Uz navedeno, naravno, ne propustite uživati i u stalnoj ponudi vrbničke žlahtine, krčkog pršuta, sira, meda i ostalih specijaliteta s otoka Krka.

Ako ste raspoloženi za veliku outdoor avanturu, ne propustite Camino Krk – (sve)otočnu kružnu rutu dugu 150 kilometara! Obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana koliko je potrebno da se istinski doživi otočna povijesna, kulturna i sakralna baština.

Bašćanski dio Camino rute rezerviran je, između ostalog, za šetnju Mjesečevim platoom koji izgledom podsjeća na kamenitu pustinju ili površinu Mjeseca, razgledavanje Bašćanske staze glagoljice i upoznavanje s kompleksom opatije sv. Lucije u Jurandvoru, najpoznatijem po Bašćanskoj ploči. No, to je tek malen dio znamenitosti koje čuva krčka Camino ruta. Osim putem signalizacije, ruta se može pratiti i pomoću pametnog telefona s GPS datotekom, i to zahvaljujući Maps.Me aplikaciji  (kreiranoj za Android i iOS (Apple) platforme).

Tijekom svojih istraživanjima i outdoor avantura nemojte propustiti iskoristiti priliku za zabilježavanjem trenutaka i pejzaža, Baška će vam zasigurno dati inspiraciju za fotografiranje. Pri objavama fotografija možete koristiti i hashtag #VisitBaška i #SafeStayinCroatia kako bi vaše fotografije mogli podijeliti na društvenim mrežama TZ-a Baška,  Facebooku i Instagramu.

error: Content is protected !!