Ulaganja u Malinskoj: Nova tržnica, vatrogasni dom, produženje Rajske ceste…

“Najvažniji projekt mandatnog razdoblja 2021. – 2025., izgradnja vatrogasnog doma koji će imati i mogućnost društvene namjene, upućen je Uredu za graditeljstvo u Krku i u fazi smo ishođenja građevinske dozvole. Svjesni smo važnosti toga projekta, posebice nakon požara u Dubašljanskom polju, 30. kolovoza, koji je na vrijeme spriječen brzom intervencijom vatrogasaca”

Načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić na službenim web stranicama Općine osvrnuo se na turističku sezonu iza nas, ali i na niz projekata i planova za period koji predstoji, uz konstataciju kako je, uzimajući u obzir svjetsku političku scenu i ekonomske okolnosti, pred građanima najnesigurnije razdoblje od stvaranja neovisne Hrvatske.

Unatoč izazovnim vremenima, Općina planira niz investicija i ulaganja koja bi dodatno trebala unaprijediti turističku ponudu i kvalitetu života mještana.

“Općina Malinska-Dubašnica sprema se za nastavak radova na infrastrukturi na malim, ali zahtjevnim projektima, i onim malo većim koji ovise najviše o dobivenim građevinskim dozvolama, uspješno provedenim javnim nabavama projekata koji pojedinačno vrijede više od pola milijuna kuna, te ozbiljnosti izvođača i nadzora. Nakon uspješno završenoga Interregovog EU projekta Italija-Hrvatska, Arca Adriatica, i izgradnje maritimnog (Interpretacijskog) centra na Lastavici, započet će se kamenom popločavati spoj Rive kod Interpretacijskog centra DUBoak i malog mula, nakon provedene javne nabave koja mora biti ponovljena zbog greške najpovoljnijeg ponuđača izgradnje. U tijeku je javna nabava za izgradnju zelene tržnice na Markatu, koja bi zamijenila postojeću sada već veoma zastarjelu i nefunkcionalnu.

Najvažniji projekt – izgradnja vatrogasnog doma s društvenom namjenom

Ubrzo će na red doći i javna nabava za uređenje boćališta u Oštrobradićima te rekonstrukciju stare ribarnice na Rivi u prodajni centar otočnih proizvoda naših OPG-ova. Također i proizvoda iz naše zbratimljene Općine Lovas koja puno toga zanimljivog, od vrhunskih prehrambenih proizvoda, može ponuditi našem tržištu, domaćima i turistima.  Planiramo da ćemo do sezone 2023. godine ove projekte dovršiti i da će zaživjeti u punom pogledu na obostranu korist domaćih i privremenih stanovnika Općine.

Najvažniji projekt mandatnog razdoblja 2021. – 2025., izgradnja vatrogasnog doma koji će imati i mogućnost društvene namjene, upućen je Uredu za graditeljstvo u Krku i u fazi smo ishođenja građevinske dozvole. Svjesni smo važnosti toga projekta, posebice nakon požara u Dubašljanskom polju, 30. kolovoza, koji je na vrijeme spriječen brzom intervencijom Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Malinska-Dubašnica, Javne vatrogasne postrojbe Krk i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Krk kojima ovim putem zahvaljujem. U zadnjem je trenutku spriječeno širenje požara na vrlo zapaljivu šumu, nakon što je već izgorjelo više od 15.000 m2 niskog raslinja”, ističe u svom obraćanju Kraljić.

Vrijedna ulaganja nastavljaju se i u luci Porat, do kraja bi godine trebala započeti i javna nabava 1,3 milijuna kuna vrijednog projektiranja lukobrana malinskarske luke, a gradit će se i 49 metara dug obalni zid i istezalište na području lukobrana ispred hotela Riva.

“U tijeku je i 3,5 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija javne rasvjete na području cijele Općine kojom će se stara i nefunkcionalna rasvjetna tijela, koja troše i do četiri puta više električne energije, zamijeniti novom, energetski učinkovitijom LED rasvjetom. Započelo se raditi po glavnim cestama i na mjestima većih potrošača, a uskoro će se zamijeniti i sva stara rasvjeta po električnim stupovima ulica i selima cijele naše Općine”, ističe načelnik Kraljić.

Produženje Rajske ceste i novo parkiralište na Rovi

Također, načelnik se osvrnuo i na veliko opterećenje komunalne infrastrukture u vršnim turističkim mjesecima, kada broj stanovnika naraste i do deset puta u odnosu na domicilno stanovništvo. U tom kontekstu se neizbježno javljaju i problemi s parkirnim mjestima i opterećenjem sustava javne odvodnje ili opskrbe električnom energijom.

“Već najesen krenut će se s izgradnjom manjeg dijela cesta po selima; produžit će se šetnica Rajske ceste u smjeru rta Čuf i Kijca; novim prometnim rješenjem usporit će se promet u Ulici Branka Fučića; gradit će se brojne upojne bunare i nekoliko ogradnih, potpornih zidova te kolektora u Ulici Nikole Tesle prema Ulici Branka Fučića; sagradit će se parkiralište kod Blue Wawesa na Rovi, što će učiniti Komunalno društvo Dubašnica, i stajališta za autobuse u Zidarićima i Svetom Antonu, zasad nažalost sa samo jedne strane županijske ceste”, najavljuje načelnik.

Kako ističe, prostorni Plan Općine Malinska-Dubašnica također je završio svoj dugotrajni postupak 7. izmjena i dopuna te je ušao u svoju završnu fazu.

Čitav osvrt načelnika Općine Malinska-Dubašnica Roberta Antona Kraljića dostupan je OVDJE.

Izvor: Općina Malinska-Dubašnica
error: Content is protected !!