Udruga Kreativni Krk predstavlja: Prvomajski inkubator 2023

U glazbenom dijelu programa priliku za pokazati svoje vještine imat će 5 bendova, dok će u likovnom dijelu programa priliku za stvaranje i izlaganje imati čak 7 umjetnika

Već tradicionalno, u gradu Krku uoči Praznika rada održava se Prvomajski Inkubator – glazbeno-likovno-edukativna manifestacija s ciljem okupljanja, druženja, izražavanja i razvijanja rasprave među mladim umjetnicima. Prvomajski Inkubator prvi je put organiziran 1998., nakon poduže stanke iznova aktiviran 2006., a preuzet od strane udruge Kreativni Krk 2011. godine.

“U želji da ostanemo što iskreniji imenu INKUBATOR i ideji da udruga Kreativni Krk postane platforma za promociju i rad mladih umjetnika, odlučili smo se za model smotre i natjecanja mladih umjetnika. Tako će u glazbenom dijelu programa priliku za pokazati svoje vještine imati 5 bendova, dok će u likovnom dijelu programa priliku za stvaranje i izlaganje imati čak 7 umjetnika”, najavljuju organizatori.

GLAZBENI DIO PROGRAMA

Glazbeni program Prvomajskog Inkubatora najstariji je i najprepoznatljiviji dio samog festivala, a održat će se u subotu, 29. travnja. Organizatori su ove godine odlučili „ponoviti“ koncept davne 2011. godine i glazbeni program podijeliti u 2 dijela: natjecanje mladih bendova i nastup gostujućeg benda.

Nakon objavljenog natječaja i mnoštva zaprimljenih prijava, komisija sastavljena od članova udruge Kreativni Krk, predstavlja natjecateljski dio programa koji se sastoji od sljedećih bendova: Smrdljivi Martini (Zagreb), Lei (Rijeka), Mire Marenda (Krk), Kranks (Varaždin) i Those Herds (Krk).

Nakon dodjela vrijednih nagrada za prva 3 mjesta, točku na i glazbenog dijela festivala stavit će sjajni mladi progresivni rock trio iz Bjelovara „THEM MOOSE RUSH“.

“Pozivamo sve ljubitelje dobre glazbe da nam se pridruže na (dobroj, staroj lokaciji) plaži Plav s početkom u 21:00h, te s nama proslave „povratak originalnog“ Prvomajskog Inkubatora”, poručuju organizatori.

LIKOVNI DIO PROGRAMA

Likovni dio programa Prvomajskog Inkubatora tradicionalno se odnosi na izložbu radova u galeriji Decumanus. Ovogodišnji koncept nadogradnja je prošlogodišnje izložbe – “Radna soba” nastale s ciljem poticanja kreativnog stvaralaštva umjetnica i umjetnika u novim i nepoznatim uvjetima rada.

Tijekom trajanja izložbe Galerija Decumanus u Krku preuređuje se u radnu sobu u kojoj odabrane mlade umjetnice i umjetnici provode gotovo 24 sata stvarajući bez prethodno izrađenih skica te koristeći materijale, predmete i alate koje pronađu u sobi. Pred autore se stavlja zadatak umjetničke reakcije, drugačijeg pristupa radu u izmijenjenim radnim uvjetima te potencijalni iskorak od dosadašnjeg načina likovnog djelovanja. Kroz ovaj projekt proces stvaranja postaje dijelom izložbe, a naglasak je na prezentiranju rada mladih autora i pružanju novog izlagačkog iskustva.

Ovogodišnje izdanje izložbe provodi se u suradnji sa Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci. Nakon završenog javnog poziva za izlaganje odabrano je sedam umjetnica i umjetnika koji će autorski sudjelovati u projektu: Tena Palijan, Tina Tus, Antonio Matijević, Manuela Pauk, Sarah Klešin, Lovro Mirth, Valerija Djanješić.

Otvorenje izložbe će se održati u Galeriji Decumanus u Krku u petak, 21. travnja u 19 sati, uz nastup DJ-a Morikone, te će se moći posjetiti do 10. svibnja.

RADIONICE

Udruga Kreativni Krk se u posljednje dvije godine aktivno bavi organiziranjem raznih edukativnih radionica za mlade, pa je odlučila ugraditi taj princip u ovogodišnji program festivala. Kao idealni partneri pokazale su se udruge Filmaktiv i Delta iz Rijeke sa svojim Projektom OTOCI 2023 namijenjenim djeci i mladima od 12 do 30 godina starosti.

Program Otoci 2023 nasljednik je programa Otoci koji se na hrvatskim otocima provodi još od 2005. godine. Specifični ciljevi projekta su educirati mlade s jadranskih otoka kako bi dobili vještine i znanja o dokumentarnom, angažiranom i/ili eksperimentalnom videu te osnaživanje postojećeg rada lokalnih organizacija civilnog društva. Područje društvenog djelovanja koje obuhvaćaju aktivnosti projekta odnosi se na poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu, neformalno obrazovanje i rad s mladima.

Raspored:

22.04. (subota) od 10.00 do 16.00 sati, radionica za osobe koje rade s mladima – edukacija za neformalni obrazovni rad s manjim grupama mladih s ciljem osnaživanja radnika s mladima u svrhu podizanja kvalitete života mladih na otocima – pod vodstvom Sare Sušanj, udruga Delta. Radionica za radnike s mladima obuhvaća teme psihologije mladih, rada s mladima na lokalnoj razini, načela rada s mladima, oblike i metode rada s mladima s naglaskom na aktivizam i sudjelovanje mladih i razvoj zajednice, strukturirani dijalog mladih i donositelja odluka.

23.04. (nedjelja) od 10.00 do 16.00 sati, radionica za mlade – edukacija za mlade o aktivnom sudjelovanju s ciljem osnaživanja mladih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina kroz videoaktivizam i osvještavanja konkretnih lokalnih problema zajednice u svrhu prepoznavanja i zagovaranja potreba mladih na otocima – pod vodstvom Sare Sušanj, udruga Delta. Radionica za mlade obuhvaća teme aktivnog sudjelovanja mladih u društvu – što znači biti aktivni građanin/aktivna građanka na otoku, mogućnosti sudjelovanja u lokalnoj zajednici, strukturirani dijalog mladih i donositelja odluka, uvod u videoaktivizam, mapiranje konkretnih potreba mladih u lokalnoj zajednici koje će mladi moći prikazati na filmu.

28.04. (petak) od 17.00 do 20.00 sati i 29.04., 30.04. (subota i nedjelja) od 10.00 do 16.00 sati
Video radionice za mlade – video aktivizam na djelu (što je videoaktivizam, primjeri videoaktivizma, razrada scenarija, zvuk, kadriranje, montaža). Osnovni pristup radu jest neformalno druženje, učenje kroz puno praktičnog rada i prilagođavanje potrebama i sposobnostima polaznika, uz uvažavanje lokalnih specifičnosti. Svaka radionica pruža osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog, namjenskog i/ili eksperimentalnog videa, od ideje do realizacije. Edukacija se provodi u tri cjeline: teorijski uvod u filmski jezik i filmska izražajna sredstva i upoznavanje s tehničkim mogućnostima; pisanje mini scenarija i predprodukcijska priprema te snimanje i montiranje video uratka.

Sve radionice održat će se u Maloj vijećnici u gradu Krku, a zainteresirani se mogu PRIJAVITI za ove besplatne radionice na način da pošalju svoje ime i prezime, dob i radionicu za koju su zainteresirani na kreativnikrk@gmail.com

KINO KRK

“Pozivamo sve zainteresirane na projekciju filma „PRAZNIK RADA“ Pjera Žalice u petak 28. travnja u 20.00 sati. Film prigodnog naziva dio je programa festivala i nastao je u suradnji sa Veclom d.o.o koja vodi krčko kino. Ulaznice kupite na vrijeme na https://kinokrk.mojekarte.hr/hr/all.html“, pozivaju organizatori.

Prateći program, može se pronaći još jedan „motiv“ (uz predstavljanje mladih umjetnika) ovogodišnjeg Prvomajskog Inkubatora, a to su PARTNERSTVA. Udruga Kreativni Krk zahvalna je svim partnerima na predanom radu i sudjelovanju u stvaranju programa. „Prvomajski Inkubator“, sa svojom desetljetnom tradicijom održavanja, zaista je esencijalna manifestacija u kulturnom životu grada Krka. Spajanje više grana umjetnosti čini ovu manifestaciju jedinstvenom u gradu Krku i svakako vrijednu posjećivanja.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Grada Krka i Centra za kulturu Grada Krka.

KRATKI PREGLED PROGRAMA

GLAZBENI DIO PROGRAMA
●●● 29.04. Koncert/natjecanje bendova – 21:00 – Plaža Plav, Krk ●●●
Lineup (natjecateljski dio):
Smrdljivi Martini (ZG)
Lei (RI)
Mire Marenda (Krk)
KRANKS (VŽ)
Those Herds (Krk)
Nastup headlinera
THEM MOOSE RUSH (ZG)

LIKOVNI DIO PROGRAMA
●●● 21.04. do 10.05 – Galerija Decumanus, Krk ●●●
21.04. u 19:00 – Otvorenje izložbe “Radna soba”

– program je nastao u suradnji sa SKC Rijeka

RADIONICE
●●● 22.4. od 10:00 do 16:00 – Mala gradska vijećnica, Krk ●●●
Radionica za osobe koje rade s mladima – edukacija za neformalni
obrazovni rad s manjim grupama mladih s ciljem osnaživanja radnika s mladima u svrhu podizanja kvalitete života mladih na otocima – pod vodstvom Sare Sušanj, udruga Delta (više info u posebnom eventu)
●●● 23.4. od 10:00 do 16:00 – Mala gradska vijećnica, Krk ●●●
Radionica za mlade – edukacija za mlade o aktivnom sudjelovanju
s ciljem osnaživanja mladih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina kroz videoaktivizam i osvještavanja konkretnih lokalnih problema zajednice u svrhu prepoznavanja i
zagovaranja potreba mladih na otocima – pod vodstvom Sare Sušanj, udruga Delta. (više info u posebnom eventu)
●●● 28.4. od 17:00 do 20:00 i
●●● 29. i 30. 4. od 10:00 do 16:00 – Mala gradska vijećnica, Krk ●●●
Video radionice za mlade – video aktivizam na djelu (što je videoaktivizam, primjeri videoaktivizma, razrada scenarija, zvuk, kadriranje, montaža) (više info u posebnom eventu)
– program radionica nastao u suradnji sa udrugama Filmaktiv i Delta (Rijeka)
– za prijave javiti se na : borko@filmaktiv.org ili na kreativnikrk@gmail.com

KINO KRK
●●● 28.4. u 20:00 -film Pjera Žalice – PRAZNIK RADA ●●●
Karte na : https://kinokrk.mojekarte.hr/…/praz…/tickets-608637.html
– program nastao u suradnji sa Vecla d.o.o i Kinom Krk
Za detaljnije informacije pratite društvene mrežu udruge Kreativni Krk

error: Content is protected !!