Udruga Felix – otok Krk apelira: Čuvajte naše srnice!

“Postoje primjeri iz prakse kada nakon dugog bijega životinja kolabira i ugine od zastoja srca i hiperventilacije jer nisu anatomski stvoreni za dugo trčanje. Čuvajte ih da bi bi svi još dugo uživali u suživotu s njima”, upozoravaju volonteri.

Udruga Felix – otok Krk objavom na društvenim mrežama podsjetila je sve otočane i one koji ovih dana posjećuju otok Krk na potrebu brige za srne koje upravo u predstojećem periodu dobivaju podmladak.

“Čuvajte naše srnice! One se u ovo doba godine približavaju naseljima u potrazi za hranom i možda im se svidi zelena travica ili kakva salatica koju uzgajate u svom dvorištu ili okućnici (znam da nije zgodno kad ti pojedu mladu salatu). Također, molimo šetače sa psima po šumi, da imaju na svoje pse pod nadzorom, kako ih ne bi natjeravali”, pišu volonteri krčke Udruge Felix.

“Uskoro će doći doba koćenja ili leženja mladih srnica odnosno lanadi, koje se događa u svibnju i lipnju. Dakle mame srne su sad podebele. Srne i lanad su sprinteri na kratke staze, za razliku od pasa koji mogu trčati satima. Postoje primjeri iz prakse kada nakon dugog bijega životinja kolabira i ugine od zastoja srca i hiperventilacije jer nisu anatomski stvoreni za dugo trčanje. Čuvajte ih da bi svi još dugo uživali u suživotu s njima”, upozoravaju volonteri.

 

error: Content is protected !!