U Rockenhausenu otvorena izložba Plavo – Krk Cyanotypien fotografa Jörga Heiecka

U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje, u krčkoj Galeriji Decumanus izložba će gostovati između 27. kolovoza i 18. rujna ove godine, a bit će praćena i radionicom cijanotipije

U Muzeju Pachen u gradu Rockenhausenu, 13. lipnja 2021. godine, otvorena je izložba Plavo – Krk Cyanotypien njemačkog fotografa Jörga Heiecka. Pritom je predstavljen ciklus cijanotipija nastalih tijekom sedmodnevne umjetničke rezidencije koju je autor, 2019., u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, proveo baš našem otoku, dokumentirajući njegove prirodne specifičnosti.

Nakon što je Muzej Pachen iznova za posjetitelje otvorio svoja vrata, mnogi zaljubljenici u likovnost prihvatili su poziv i nazočili otvorenju Heieckove izložbe koje se, radi poštivanja aktualnih epidemioloških mjera, odvijalo na trgu pred ulazom u zgradu Muzeja. O izložbi su pritom, uz autora, kazivali: Michael Vettermann, gradonačelnik Rockenhausena te Stefan Engel, njemački kipar i član tamošnjeg umjetničkog udruženja Arbeitsgemeinschaft Pfälzer Künstler (APK).

U svome uvodnom govoru gradonačelnik Vettermann osvrnuo se na budućnost Muzeja Pachen, dok je Engel iznio analizu najrecentnijih Heieckovih radova za koje se čini da otkrivaju nedostupne mjesečeve pejzaže, zapjenjene valove oceana ili pak posve apstraktne obrasce. A kao što je u uvodu navedeno, Jörg Heieck, inače doktor fizike, sudjelovao je u programu umjetničke rezidencije na otoku Krku, budući da su gradovi Krk i Rockenhausen, još 2014., potpisali Sporazum o bratimljenju obvezavši se pritom na zajednički rad u čijem su fokusu razmjena znanja i iskustava na različitim područjima, kulturna suradnja, te njegovanje osobnih kontakata i prijateljstava. Tijekom dugih šetnji otokom, Heieck je otkrio atraktivnu golet njegovog južnog dijela, odabravši je kao glavnu temu predstavljenog fotografskog ciklusa. U svojim znanstvenim istraživanjima on pokušava pridonijeti razumijevanju svijeta koji ga okružuje, svodeći ga na jednadžbe, tako da slične misaone procese i principe primjenjuje i u bavljenju fotografijom. Gotovo zaboravljena tehnika cijanotipije u ovom je slučaju predstavljena kao sredstvo apstrahiranja – vrsta vizualne destilacije pejzaža – koje briše detalje i kompleksne geološke forme svodi tek na obrise. Tamnoplavi tonovi karakteristični za medij cijanotipije radovima daju dimenziju fluidnosti, tako da same fotografije odišu jedinstvenom slikarskom kvalitetom, što znači da na prvi pogled djeluju poput baršunastog akvarela stvaranog kistom.

Izložba Plavo – Krk Cyanotipen u Muzeju Pachen u Rockenhausenu, Speyerstraße 3, uz obaveznu prethodnu najavu, može se razgledati sve do 18. srpnja. Također, u sklopu programa međunarodne kulturne suradnje, u krčkoj Galeriji Decumanus izložba će gostovati između 27. kolovoza i 18. rujna ove godine, a bit će praćena i radionicom cijanotipije. Izložbu prati i bogato opremljen trojezični katalog u kojem su, u ofsetnom tisku, reproducirane 24 monokromne kompozicije. Autorica recenzije publicirane na njegovim stranicama je povjesničarka umjetnosti Bruna Kocijan, dok dizajn kataloga potpisuje vizualni umjetnik Igor Gržetić.

Više informacija o izložbi i posjeti Muzeju Pachen možete doznati putem mrežnih stranica Grada Rockenhausena: www.rockenhausen.de.

Izvor i foto: Grad Krk
error: Content is protected !!