U prepunoj galeriji Lapidarij svečano otvorena samostalna izložba Damira Facana-Grdiše

U sklopu bogate izložbene nedjelje 9. lipnja 2024. u Omišlju je svečano otvorena samostalna izložba “Zelenije” akademskog slikara Damira Facana-Grdiše u Galeriji Lapidarij

Autor se predstavio recentnim ciklusom radova koji broji ukupno 11 djela izvedenih u tehnici akvarela na papiru. Izložba je izazvala velik interes kako lokalnih posjetitelja tako i turista koji su ostali fascinirani umjetnikovim umijećem i mogućnostima oblikovanja čudnovatih kompozicija u tehnici akvarela. Većina radova predstavljenih na izložbi nastala je u tekućoj godini te je prvi put predstavljena javnosti upravo u Omišlju. Izložba „Zelenije“ prirodni je nastavak ranijih izložbi koje su pratile razvoj i mijene unutar ciklusa započevši s izložbom „Konfrontacija prostora“ tijekom 2019. i 2020. godine, pa izložbama „Izbjegavajući crnu“ 2021. godine i „Nagnuto“, „Nagnuto malo“ i „Nagnuto jače“ u 2022. godini te izložbom „Dijagonalno“ 2023. godine. Svaka izložba izrazila je stanovitu likovnu i misaonu promjenu u ciklusu. Tako i izložba „Zelenije“, kao što joj samo ime kaže, ukazuje na postepeno prebacivanje težišta na zelenu boju, što prema riječima autora, postaje jedna od opcija doživljaja mora. I doista, promatrajući recentne radove nastale tijekom 2024. godine, dolazi do postepene transformacije od sivoplavih preko neutralnih bež i žućkastih nijansi do upečatljive dominacije cijelog spektra bogate zelene boje koja otvara novi aspekt začudnosti u ingenioznim kompozicijama na temu mora.

U sklopu službenog otvorenja, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako Damir Facan-Grdiša već duži niz godina u svom opusu obrađuje dvije teme – more kao elementarnu silu prirode koja svojim zastrašujućim razmjerima izaziva strahopoštovanje kod pojedinca, te sociološki aspekt grada. Švec Španjol je potom naglasila kako su motivi iz realnog svijeta tek polazište za gradnju likovne priče koja vrlo brzo nadilazi pojam polazišnog motiva i započinje vlastiti život – život proizašao iz pomne studije likovne forme. Naime, elementi likovnog duha koje autor unosi u materiju izraženi su kroz osjećaj crte, boje i volumena dok akvarel u potpunosti odgovara karakteru likovne ideje koju umjetnik obrađuje. Autor polazi od jednostavne apstraktne skice malog formata unutar koje rješava osnovne silnice neophodne za jasnu definiciju prostora i kasniju razradu kompozicije.

Umjetnik Damir Facan-Grdiša zahvalio se Općini Omišalj na gostoprimstvu i izrazio veliko zadovoljstvo što ima priliku predstaviti svoj rad u Omišlju, potom se zahvalio kustosici Sonji Švec Španjol na odličnom tekstu i podršci u radu kao i svim posjetiteljima na dolasku na otvorenje. Pročelnica Upravnog odjela Maja Mahulja prenijela je pozdrave načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović i u svom govoru istaknula kako je se iznimno dojmila ova izložba posebice autorova interpretacija nevjerojatne snage mora nakon čega je izložbu i službeno proglasila otvorenom.

Samostalna izložba “Zelenije” akademskog slikara Damira Facana-Grdiše ostaje otvorena do 2. srpnja 2024. u Galeriji Lapidarij u Omišlju i može se pogledati svaki dan od 10 do 12 sati i od 19 do 21 sat.

Foto: Srđan Hulak

 

error: Content is protected !!