[U OKU KAMERE] “Đir po Kvarneru” – Maritimna baština u fokusu dvodnevnog studijskog putovanja TZ Kvarnera

Sutra slijedi razgledavanje logera Nerezinca i muzeja “Apoksiomen” te odlazak za Mošćeničku Dragu u kojoj ćemo vidjeti kako se tamo radi na promociji i zaštiti pomorske baštine.

Rijeka / Lošinj – “Đir po Kvarneru” naziv je dvodnevnog studijskog putovanja TZ Kvarnera u svojstvu partnera na EU projektu Arca Adriatica, s ciljem zaštite, promocije i turističke valorizacije pomorske baštine. TZ Kvarnera je priredila putovanje za novinare , djelatnike u turizmu i turističkom marketingu.

Jedra Kvarnera i virtualni muzej

Prvi dan putovanja posjetili smo Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u kojem nas je kustosica pomorskog odjela, Antonella Vlaše upoznala s postavom “Jedra Kvarnera” gdje smo vidjeli povijest Rijeke kroz povijest jedrenjaka i mnoštvo interesantnih predmeta iz pomorske baštine. Antonella nas je upoznala i s virtualnim muzejom u kojem se nalazi i projekt Mala barka 2 u kojem možete vidjeti i razne zanimljivosti iz pomorske baštine. Kako je projekt Arca Adriatica vrlo kompleksan i koncipiran tako da promovira tradicijske barke u svim segmentima informiranja tako je TZ Kvarnera u sklopu Eu projekata Mala barka 1 i 2 i sada Arca Adriatica postavila devedeset markacija na području Kvarnera koje obilježavaju atrakcije pomorske baštine pa smo se uputili prema Mrtvom kanalu kako bismo vidjeli jednu od njih.

Interpretacijski centar u Malinskoj skoro gotov

Nakon razgledavanja Rijeke krenuli smo put Krka. Posjetili smo Malinsku u kojoj se gradi Interpretacijski centar maritimne baštine “DuBoak”. U krčkoj nošnji nas je dočekala simpatična Petra Kraljić, licencirani turistički vodič, kći graditelja barki koja nas je upoznala s gradnjom malih barki.

Bogata zbirka Željka Skomeršića u gradu Krku

Današnji dan završavamo u gradu Krku gdje nas u “Interpretacijskom centru pomorske brodograđevne baštine Otoka Krka” dočekuje Željko Skomeršić, veliki zaljubljenik u pomorsku baštinu, modelar i kolekcionar koji nas je proveo kroz zbirku u Frankopanskoj ulici. Bogata zbirka gospodina Skomeršića sadrži od maketa brodova pa do raznih dokumenata. Ako ste i vi zaljubljenici u pomorstvo mogli biste ovdje provoditi dane te uživati u pričama koje svaki pojedini predmet skriva, a gospodin Skomeršić otkriva.

Nakon razgledavanja u Krku, zaputili smo se za Lošinj gdje se nastavlja naše putovanje. Sutra slijedi razgledavanje logera Nerezinca i muzeja “Apoksiomen” te odlazak za Mošćeničku Dragu u kojoj ćemo vidjeti kako se tamo radi na promociji i zaštiti pomorske baštine.

error: Content is protected !!