U Marini Punat ove je godine 24. put zavijorila Plava zastava: “Čisto more naša je poslovna filozofija”

Kao poslovnu filozofiju u Marini Punat apostrofiraju upravo čisto more i podmorje, jedan od preduvjeta zadovoljstva njihovih klijenata, s kojima zajedničkim snagama aktivno rade na održavanju kvalitete mora i čistoće podmorja

Otok Krk je pionir u sferi odvajanja otpada i putokaz ne samo ostatku Hrvatske, nego i čitavoj Europi na putu samoodrživosti, razvrstavanja i reciklaže otpada. Već sada je s preko 55 posto prikupljenog otpada u samom europskom vrhu, no ljestvica je postavljena i daleko više: do 2022. u planu je odvajati čak 80 posto otpada.

Kako bi to bilo moguće, važno je aktivno sudjelovanje i izvrsna suradnja svih sudionika procesa, od pojedinaca do malih tvrtki i velikih poslovnih subjekata, a upravo u potonje, kao važan faktor, spada i Marina Punat. Iako drugdje nerijetko marine i nautičari mogu predstavljati opasnost za ekologiju, Marina Punat ponosan je i vrlo aktivan partner inicijative Eko otok Krk.

“Nažalost, Mediteran više nije što je nekad bio pa ni naš lijepi plavi Jadran više nije imun na sve veće količine plutajućeg otpada i mikroplastike. Svi snosimo odgovornost za to i samo zajedničkim trudom možemo spriječiti rastuće onečišćenje mora. Marina Punat ponosni je partner u sklopu inicijative Eko otok Krk. Na području marine se na čak 10 mjesta nalaze spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, a još su 4 lokacije sa spremnicima za poseban opasni otpad. Tu ubrajamo motorno ulje i sve povezano s njime, stare baterije, električnu i elektroničku opremu, a svaku vrstu opasnog otpada valja odložiti u pripadajući spremnik”, napominju iz Marine Punat.

“Katkad se na marine i nautičare gleda kao na onečišćivače mora, no činjenica je da odgovornost za okoliš jednako snose lokalna zajednica, gospodarski subjekti i gosti koji borave na otoku, bilo na kopnu ili na plovilima. Svi smo dionici potrošnje i dužni smo pravilno zbrinuti svoj otpad te voditi računa da naše poslovanje ili boravak u prirodi ne bude na štetu okoliša. U Marini Punat osobitu pažnju posvećujemo sprječavanju onečišćenja mora tijekom radova, manipulacije i popravaka na plovilima, zbog čega postoje posebni protokoli i mjere predostrožnosti, kako zbog poštivanja zakona i propisa koji reguliraju našu djelatnost, tako i zbog toga što je briga o okolišu dio naše poslovne filozofije”, kažu iz Marine Punat.

Kao poslovnu filozofiju u Marini Punat apostrofiraju upravo čisto more i podmorje, jedan od preduvjeta zadovoljstva njihovih klijenata, s kojima zajedničkim snagama rade na održavanju kvalitete mora i čistoće podmorja. Odgovorno ponašanje tijekom boravka u marini ono je što se očekuje od svakog nautičara, a u Marini se redovito organiziraju i detaljne akcije čišćenja podmorja.

“Naši ronioci uz provjeru i izmjenu konopa redovno uklanjaju sav otpad s morskog dna. Naš trud u očuvanju okoliša prepoznat je još prije 23 godine, kada je u Marini Punat zavijorila prva Plava zastava u Hrvatskoj, a ponosno ju podižemo i ove godine, po 24. put. Simbol je to čistoće mora i plaža te očuvanja prirode u urbanom okruženju”, ponosno ističu iz Marine, napominjući da se već 24 godine za redom održava i akcija čišćenja podmorja «Puntarska draga svima nam draga» u kojoj sudjeluju i Marinini ronioci. 24. edukativno-ekološka akcija prikupljanja otpada iz podmorja Puntarske drage, ove će se godine održati od 11. do 12. rujna, ne bude li novih epidemiološlih mjera.

Nažalost, ronioci u akcijama ponekad naiđu na krupni otpad, olupine i automobilske gume, no najčešći su predmeti koji su odletjeli s paluba broda – vesla, cerade, poklopci, konopi i bokobrani, a u velikom broju i limenke, staklene boce, posuđe, plastične boce i čaše te plastične vrećice i mrežica, kojih je u posljednje vrijeme sve više.

“Znak je to da mi i naši klijenti možemo učiniti više, kako bi manje otpada završilo u moru”, rezoniraju u Marini, gdje su svojim korisnicima ponudili pet bitnih mogućnosti kako doprinijeti očuvanju prirode i okoliša tijekom boravka u Marini Punat.

Prenosimo ih u cijelosti:

“RAZVRSTAJTE OTPAD – kao i doma, već na brodu odvojite plastiku, metal i staklo od komunalnog otpada. Stare baterije svih veličina (AA, AAA i dr.) odložite u poseban spremnik koji ćete pronaći u nautičkoj trgovini. Kemijski i opasni otpad, nakon popravaka i radova na brodu, odložite u posebne spremnike predviđene za to. Pokupite izmet za svojim ljubimcem ili otpatke za svojim djetetom. Mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad redovno odveze i reciklira.

ZAMIJENITE JEDNOKRATNU PLASTIKU – umjesto jednokratnih PVC vrećica za kupovinu koristite vrećice za višekratnu uporabu i platnene torbe. Potpuno izbacite s broda jednokratne plastične tanjure, čaše, slamke i pribor za jelo. Zamijenite ih kvalitetnijim i trajnijim alternativama. Njih će vjetar puno teže otpuhati s palube u more. Hranu poput čipsa, keksa i voća servirajte u zdjelicama, a ambalažu (plastične vrećice i mrežice) primjereno odložite u otpad kako ne bi završile u moru. Svu palubnu opremu dobro učvrstite kako ne bi odletjela u more.

UGRADITE BILGE SKIMMER – uobičajeno je u kaljuži svakog broda, uz morsku vodu zateći i nešto ulja, što kaljužna pumpa marljivo izbacuje van. Kako biste spriječili onečišćenje mora oko svog broda, u kaljužu postavite spužvu koja na sebe vezuje ulje i gorivo, tj. pročišćava kaljužnu vodu i čini ju neškodljivom za okoliš. Takozvani «bilge skimmer» u našoj nautičkoj trgovini možete kupiti s 10% popusta, uz Marina Club karticu.

BESPLATNO ISPRAZNITE CRNI TANK – dok ste u marini vjerojatno koristite naše kupaone i blagodati kuhinje u našim restoranima, no kad isplovite i koristite brodske sanitarije vaš tank s otpadnim vodama vrlo se brzo napuni. Nipošto ga ne praznite na otvorenom moru, zbog sapunice i detergenata koji su štetni za okoliš. Po dolasku u marinu besplatno ispraznite crni tank, koliko god puta želite. Svakako ga ispraznite prije podizanja plovila (na suhi vez ili na remont) kako ne bi došlo do nepredviđenog istjecanja i neugodnog onečišćenja. Pražnjenje crnog tanka brz je i besplatan proces, kako za stalne goste, tako i za plovila u tranzitu. Obavlja se na plovilu u moru, a odvija u servisnoj zoni pored travel-lifta, kako ne bi ometali rezidente u marini. Rezervirajte termin na recepciji barem 1 dan ranije.

NAPUNITE PLAVU VREĆU – kako neminovno iza svakog od nas u prirodi ostane nešto otpada koji netko drugi mora pokupiti za nama, tako je potrebno da i mi učinimo isto za druge. Na tom principu solidarnosti počiva ideja inicijative «Blue Bag» – apel za pokupljanje otpada s plaža, koji je more izbacilo, a koji je nastao tko zna gdje. Ako prilikom boravka u prirodi svatko od nas napuni barem jednu plavu vreću, dugoročno ćemo smanjiti količinu otpada u moru i pomoći u kolektivnom čišćenju obale. Plavu vreću možete preuzeti na našoj recepciji i ponijeti ju na izlet u prirodu te napuniti plastičnim, staklenim i drugim otpadom koji pronađete u moru i na obali. Napunjenu plavu vreću odložite kraj spremnika za otpad, a mi ćemo se pobrinuti za odvoz i recikliranje.”

error: Content is protected !!