U Kući dubašljanske baštine otvorena izložba Marije Kononov “Pjesme mora”

Mariju i Malinsku vežu neraskidive veze budući da ovdje često ljetuje s obitelji, pa je tako i krčka publika dobila priliku vidjeti radove ove iznimno talentirane umjetnice

U Kući dubašljanske baštine u Malinskoj sinoć je, uz brojnu publiku, otvorena samostalna izložba mlade umjetnice Marije Kononov pod nazivom “Pjesme mora”.

Maria Kononov rođena je 1997. godine u SAD-u, a počela je slikati sa samo tri godine. U dobi od 8 godina već je imala svoju prvu izložbu i to u Bruxellesu, a do današnjeg dana imala je samostalne izložbe posvuda po svijetu: Moskva, Sr. Petersburg, London, Pariz, Beč, Amsterdam, Milano, Rim, Bologna, New York, Melbourne – samo su neki od gradova u kojima je izlagala. 2015. godine postala je najmlađom članicom Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, a danas njeni radovi krase privatne kolekcije kolekcionara i ljubitelja umjetnosti diljem svijeta.

Mariju i Malinsku međutim vežu neraskidive veze budući da ovdje često ljetuje s obitelji, pa je tako i krčka publika dobila priliku vidjeti radove ove iznimno talentirane umjetnice.

Kako je istaknula povjesničarka umjetnosti Brune Kocijan, autorica kataloga, na Marijine radove snažno su utjecali Vassily Kandinsky i Gustav Klimt, a danas je i sama prepoznatljiva po razigranim scenama i bojama te motivima iz mitologije – sirene, jednorozi, Leda i labud, Europa i bik, književnosti (Alisa u zemlji čudesa), povijesti umjetnosti, glazbe, arhitekture i simbola poznatih mjesta. U novijim radovima nudi humorističan pogled na suvremeno društvo, poput kriptovaluta i društvenih medija.

“Izuzetno mi je drago što Kuća dubašljanske baštine polako postaje okosnica kulture Malinske i Dubašnice, gdje se mogu vidjeti ne samo izloženi umjetnički radovi, nego i način života Dubašljana tijekom posljednjih stoljeća”, istaknuo je načelnik Robert Anton Kraljić otvorivši izložbu, čestitajući mladoj umjetnici na uspješnoj izložbi.

Izložbu je organizirala malinskarska udruga Termen uz potporu Turističke zajednice i Općine Malinska-Dubašnica, a pripremio ju je slikar i aktivist Ivan Car.

Ova se izložba može razgledati sve do 16. kolovoza i to subotom i nedjeljom od 10,00 do 12,00 i od 18,00 do 21,00 sat, a preko tjedna uz najavu na broj telefona 099 345 9180.

Osim izložbe radova Marie Kononov na prvom katu Kuće dubašljanske baštine, u prizemlju su izloženi i radovi slikarice Tare Beate Racz koji se također mogu razgledati.

Ulaz je slobodan.

 

error: Content is protected !!