U Krku uhvaćen kradljivac iz trgovine, u Malinskoj novčanik “dobio noge”

U Malinskoj je novčanik s novcima i dokumentima otuđen 40-godišnjem njemačkom državljaninu, dok je u Opatiji nepoznati počinitelj također otuđio novčanik iz torbe

Krčka policija je u suradnji s policijskim službenicima I. policijske postaje Rijeka provela kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krađe.

Sumnjiči se da je 14. svibnja 2021. godine iz trgovine na području otoka Krka otuđio nekoliko parfema i druge higijenske predmete te potom izašao iz trgovine, a da nije platio račun.

Počinjenim kaznenim djelom oštetio je tvrtku iz Zagreba za iznos od oko 1900 kuna.

Zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, protiv 46-godišnjaka je podnijeta kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.

U proteklih par dana policija je evidentirala i dva događaja krađe novčanika.  U Malinskoj je novčanik s novcima i dokumentima otuđen 40-godišnjem njemačkom državljaninu, dok je u Opatiji nepoznati počinitelj također otuđio novčanik iz torbe s novcima, dokumentima i bankovnim karticama 62-godišnje austrijske državljanke. Ukupna materijalna šteta cijeni se na više od 16 200 kuna.

Uslijed ove dvije krađe, policija je poslala upozorenje građanima:

“Slijedom opisanih događaja podsjećamo građane na poduzimanje mjera samozaštite i pojačanog opreza. Prilikom kupovine u trgovinama stalno trebate imati pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari. Treba biti oprezan ako nepoznata osoba u gužvi nudi pomoć ili započinje razgovor, jer previše ljubazna osoba može biti džepar. Ukoliko se u gužvi nosi ruksak na leđima, preporučamo, skinite ga s leđa i stavite ispred sebe.

–  Provjerite k tome jesu li vam osobne torbe zatvorene. Nikada ne nosite PIN brojeve uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu, te ne nositi vrijednosti zajedno, već , primjerice, odvojiti novac i kartice od dokumenata. Preporučamo ne nositi sa sobom dokumente koji nisu potrebni.

– Svakako  obratite pažnju da li vas netko prati jer džepari najprije biraju žrtvu,

– Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,

– Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice,

– Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,

– Novčanik ne nosite u stražnjem džepu,

Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192! Napominjemo e zaboravite pretražiti najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.”

error: Content is protected !!