U Krku održana prva otočna konferencija žena u poduzetništvu

Foto: Srđan Hulak, Dino Jakovljević

Prednost ovakvih panela jest što žene dobivaju podršku i motivaciju za pokretanjem ili unaprjeđenjem svoga poslovanja, te ih se osnažuje pozitivnim iskustvima snažnih žena oko nas, a sve panelistice zasigurno to jesu

U petak 10.09.2021. u Velikoj vijećnici grada Krka održala se prva otočna konferencija žena u poduzetništvu pod organizacijom udruge Žene za otok. Konferencija se sastojala od dva dijela: panela i sajmene izložbe.

Gošće panela su bile dekanica i vlasnica Visoke poslovne škole PAR, načelnica i saborska zastupnica Mirela Ahmetović, Lidia Pavlin vlasnica komunikacijske agencije Nicha d.o.o iz Slovenije i predstavnica ALL Slovenija, Andrea Milić psihologinja i edukatorica u međunarodnim organizacijama te Daniela Drčec vlasnica brenda Adorable i inicijatorica Krčke škatule. Panelom je moderirala Jovana Čutul, predsjednica udruge Žene za otok.

Na panelu su glavne teme bile položaj žena u poduzetništvu, razlike između „muškog i ženskog“ poduzetništva, izazovi s kojima se poduzetnice susreću, koje su to prepreke na njihovom putu te kako osnažiti i poticati žene da se odluče na poduzetnički pothvat. Na panelu je Lidia Pavlin, gošća iz Slovenije, predstavila ALL Ladies League, a Ivana Host ono što je najvažnije na početku poduzetničkog pothvata: ideja. Prednost ovakvih panela jest što žene dobivaju podršku i motivaciju za pokretanjem ili unaprjeđenjem svoga poslovanja, te ih se osnažuje pozitivnim iskustvima snažnih žena oko nas, a sve panelistice zasigurno to jesu.

Nakon radnog djela konferencija se preselila u Frankopanski kaštel u Krku gdje su krčke poduzetnice predstavile svoje proizvode. Izlagale su Miau Coture sa prekrasnim odjevnim predmetima, pregačama i drugim odjevnim predmetima, Mendula kreme s prirodnom kozmetikom, Blue Sheep famozne kuglice od vune, Lavandin Soap sa prirodnim sapunima, Waved studio s paletom od nekoliko ljupkih proizvoda, Piccola stella sa predmetima od keramike, Adorable sa aromatiziranim solim i pekmezima, Krčka škatula  – spoj 5 proizvoda otočnih poduzetnica, Sretne niti Petre Maras, Krčanka suveniri s prekrasnom keramikom s primorskim motivim, a bila su tu i vina Kuće vina Ivan Katunar s predstavnicom Egle Katunar koja drži najzanimljivije degustacije te hladna predjela koje nam donosi Iva Tabar iz Viktor&Koko.

“Osim impozantnog prostora samog kaštela na kojem zahvaljujemo Alisi Škvorc, za njegovu dekoraciju pobrinula se Lola dream – Milene Debrunner koja je kaštel učinila bajkovitim i spektakularnim. Svaka od izlagačica imala je svoj stol, a proizvodi su bili pod staklenim zvonom čim je dana važna poruka da moramo čuvati ono što je naše, autohtono i autentično. Svaka od ovih žena daje sebe u svoje proizvode i usluge i trudi se iskoračiti izvan granica te postići kvalitetu uz uvijek prisutnu održivost, suglasje s prirodom i društvenu korisnost. No glavna poruka Lola dreama bio je glavni stol, stol za vjenčanja, potpuno ukrašen proizvodima svih izlagačica čime je poslana glavna premisa: iako potpuno različite, zajedno činimo savršenu cjelinu. Zajedno smo jače, zajedno osnažujemo jedna drugu i zajedno možemo raditi velike stvari!”, ističu organizatori.

Sam projekt Island Business Women financijski podržava grad Krk i Primorsko-goranska županija.

Predsjednica udruge Žene za otok Jovana Čutul ističe kako se Udruga već nekoliko godina bavi osnaživanjem i edukacijom žena kroz organizaciju različitih predavanja, radionica i tribina.

“U posljednje dvije godine prepoznali smo potrebu sve većeg broja žena poduzetnica  za umrežavanjem i stvaranjem platforme za njihove aktivnosti, unaprjeđenjem poslovanja i edukacijom te je ovo samo jedan od koraka koje smo pokrenule. Očekuje nas još mnogo aktivnosti, edukacija i umrežavanja. Ono što bismo voljeli da grad prepozna je važnost poticanja i podrške ovim ženama, posebice putem jeftinijeg iznajmljivanja gradskih prostora kako bi tijekom cijele godine sve zajedno mogle izlagati svoje proizvode i time obogatiti turističku ponudu grada Krka te pružiti autentične suvenire i iskustva našim posjetiteljima, ali lokalnom stanovništvu”, ističe Čutul.

“Ovim putem posebno želimo zahvaliti sponzorima Kući Vina Ivan Katunar i OPG Josip Gršković na vinu, Viktor&Koko na fantastičnim kanapeima, Frankopanskom kaštelu na divnom prostoru i prepoznavanju važnosti ovog događaja i Dinu Jakovljeviću koji nam je fotografirao cijeli događaj! Hvala i svima koji su nas posjetili i nadamo se da uskoro ponovo svi družimo”, zaključuje Predsjednica udruge Žene za otok.

error: Content is protected !!