U kontroli parkiranja na mjestima za invalide i korištenja znaka pristupačnosti 106 prekršaja

Sve su češće pritužbe građana s invaliditetom, ali i drugih o učestalom parkiranju vozila na mjestima za invalide, a da vozači nisu osobe s invaliditetom niti se u tim vozilima prevoze invalidi.

I ove godine, 3. prosinca obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj obilježavanja navedenog dana je poboljšanje kvalitete života te promicanje i zaštite prava i dostojanstva osoba s invaliditetom, kao i podizanje svijesti o veličini i posljedicama invaliditeta za osobu i društvo u cjelini, piše portal o kulturi i sigurnost prometa Žmigavac.hr.

Tim povodom, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić i policijski službenici prometne policije Policijske uprave primorsko- goranske zajedno sa savjetnicom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Teom Rubeša, predstavnicima Udruge za osobe s invaliditetom i djelatnicima Prometnog redarstva Grada Rijeke obišli su uži centar Rijeke. Tom prilikom nadzirana su vozila parkirana na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom te su kontrolirani vozači koji su se u to vrijeme parkirali ili odlazili s obilježenog parkirnog mjesta, a radi utvrđivanja da li se znak pristupačnosti koristi u skladu sa zakonom.

Naime, sve su češće pritužbe građana s invaliditetom, ali i drugih o učestalom parkiranju vozila na mjestima za invalide, a da vozači nisu osobe s invaliditetom niti se u tim vozilima prevoze invalidi. Tako je u deset mjeseci ove godine zabilježen 931 prekršaj parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom, a nisu rijetke ni pritužbe da se vozači koriste tuđim znakom pristupačnosti, da bi si osigurali parkirni prostor.

Rezultati preventivno-represivne akcije

Stoga je na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske provedena preventivno-represivna akcija nadzora parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom te uporabe znaka pristupačnosti. Za vrijeme trajanja akcije policija je evidentirala ukupno 106 prekršaja. Najveći broj prekršaja, njih 33, zabilježen je kod vozača koji su koristili parkirno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom protivno propisima. Što se tiče zlouporaba znaka pristupačnosti, evidentirano je 16 prekršaja vozača, a u dva slučaja osobe su koristile tuđi znak umrlih osoba. Od ostalih prekršaja parkiranja, policijski službenici su zatekli četiri vozila parkirana na autobusnim stajalištima i tri na željezničkoj pruzi. Šest vozila bilo je parkirano na pješačkim prijelazima koja su time onemogućavala prolaz invalidnih osoba s kolicima, kao i pješaka. Pored navedenih, evidentirana su i još 44 različita prometna prekršaja, a svi spomenuti počinitelji prekršaja sankcionirani su prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zakonska regulativa

Naime, česte su zlouporabe znaka pristupačnosti te osobe koje ga posjeduju ustupaju ga na korištenje drugim osobama (članovima obitelji i dr.). Prema članku 2. Pravilnika o znaku pristupačnosti (Narodne novine broj 78/08), pravo na znak pristupačnosti ima osoba s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osoba koja ima oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto. Međutim, znak pristupačnosti vrijedi samo kad vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili ako se ta osoba nalazi u vozilu, a pravo na znak pristupačnosti posjeduje i vozilo udruge osoba s invaliditetom. Napominjemo da pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti isključivo može koristiti osoba s invaliditetom. Članak 40. stavak 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje novčanu kaznu u iznosu od 700 kuna ukoliko fizička osoba svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili ukoliko ga koristi osoba koja nije osoba s invaliditetom.

Policijska uprava primorsko-goranska već desetak godina provodi ovu vrstu aktivnosti i suradnje s ciljem podizanja svijesti javnosti o poštivanju invalidnih osoba i njihovih prava. Stoga, i ovom prilikom ponovo apeliramo na vozače da svoja vozila ne parkiraju na mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom te da ne koriste tuđi znak pristupačnosti, dok osobama na čije ime je izdan znak pristupačnosti savjetujemo da isti ne daju drugima da se njime neovlašteno koriste.

Građani koji uoče vozila parkirana na mjestima za invalide, a da na to nemaju pravo ili sumnjaju u nepropisnu uporabu znaka pristupačnosti, pozivamo da to dojave policiji putem aplikacije E-policija, kako bi policijski službenici u realnom vremenu mogli postupiti po dojavi te na taj način osobama s invaliditetom omogućiti nesmetano i sigurnije sudjelovanje u prometu.

error: Content is protected !!