U Gradu Krku sklopljen postizborni i izborni međustranački sporazum PGS-a i SDP-a s Unijom Kvarnera

„Ovom suradnjom želimo dati svoj doprinos održanju vodeće pozicije Grada Krka kao najpoželjnijeg malog grada za život u Hrvatskoj i pomoći u unapređenju životne sredine građanki i građana na području Grada Krka”

PGS, SDP i Unija Kvarnera potpisali su jučer u Krku ostizborni i izborni međustranački sporazum. Ovim sporazumom osniva se zajednički klub vijećnika PGS-a – SDP-a – Unije Kvarnera na razini Vijeća Grada Krka i utemeljuje predizborna koalicija na izborima za vijeća mjesnih odbora Grada Krka, 2022. godine.

„Ovo nije udruživanje iz interesa kakva su moguća prije izbora za vijeća jedinica lokalne samouprave. Vladajuća većina je stabilna i u tom smislu proširenje koalicije nije potrebno niti je razmatrano. Ovo je savez sazdan na vrlo sličnim programskim postavkama dviju regionalnih stranki, PGSa i Unije Kvarnera kao i na političkoj orijentaciji sva tri partnera na liniji lijevog centra“, rekao je Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a i gradonačelnik Grada Krka na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Krku.

„Ovom suradnjom želimo dati svoj doprinos održanju vodeće pozicije Grada Krka kao najpoželjnijeg malog grada za život u Hrvatskoj i pomoći u unapređenju životne sredine građanki i građana na području Grada Krka. Ovim činom „stavljanja glave na kup“ želimo potaknuti žitelje svih mjesnih odbora na području Grada Krka da izađu na izbore  i da se aktivno uključe u rad Vijeća svog mjesnog odbora. Otok Krk ima tradiciju osobnog doprinosa građana u unapređenju životnog prostora. Danas to može biti još učinkovitije ako udružimo snagu građana s logistikom komunalnih poduzeća. Od ovog trenutka započinjemo kao koalicijski partneri realizaciju zajedničkog projekta opremanja društvenih domova opremom za rad digitalnih nomada a u suradnji sa Savjetom mladih radimo na programu cjelogodišnjeg okupljanja mladih otočnih informatičara i poznavatelja digitalne ekonomije upravo u takvim prostorima. Želimo da otok Krka postane prepoznatljiv kao poželjna destinacija za digitalne nomade ali i kao sredina koja želi pomoći mladim ljudima da se povezuju na poslovnom planu i ostvare dobre poslove van otoka radeći i živeći na otoku. Jedna od zajedničkih inicijativa prema Primorsko goranskoj županiji bit će da se predstavnik jedinice lokalne samouprave u Upravnom vijeću lučke uprave subregije bira putem predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave u kojoj je sjedište lučke uprave“, naglasio je Nedo Pinezić, predsjednik Podružnice otok Krk Unije Kvarnera.

„Rado prihvaćamo suradnju Unije Kvarnera kao stranke bliskih svjetonazora. S kolegama iz Unije Kvarnera dijelimo iste poglede na razvoj Grada Krka. I ja kao predsjednik Gradskog vijeća želim veću aktivnost mjesnih odbora i preuzimam na sebe koordinaciju s predsjednicima Vijeća mjesnih odbora u narednom mandatu. Slažemo se s inicijativama koje naših novih koalicijskih partnera i radujemo se suradnji na njihovom ostvarenju“ , rekao je Vanja Franov, predsjednik Vijeća Grada Krka i član gradske organizacije SDP-a Krk.

Dalibor Pahlić, vijećnik iz Unije Kvarnera izrazio je zadovoljstvo postignutim sporazumom i postavljenim zajedničkim ciljevima. Franjo Volarić, PGS, zamjenik gradonačelnika naglasio je potrebu animacije građana na aktivnost kroz mjesne odbore, osobito one na području naselja Krk koji aktivnostima zaostaju za odborima na ruralnom prostoru Grada.

Šimun Josipović, Unija Kvarnera, aktualni predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kornić, jednog od najaktivnijih na otoku i najaktivnijeg na području Grada Krka pozdravio je udruživanje „svih koji žele dobro svojoj zajednici i koji su spremni delat“. Mjesni odbori su temelj demokratskog sustava, „prva stepenica lokalne“ i regionalne samouprave koju treba ojačati. Drago mu je da se toj temi pridaje sve veća važnost a svojim iskustvom spreman je pomoći kolegicama i kolegama iz drugih mjesnih odbora.

Izbori za vijeća mjesnih odbora na području Grada Krka moraju se održati u 2022. godini.

N.P.
error: Content is protected !!