U četvrtak sjednica Županijske skupštine, PGŽ sufinancira Ured za mlade u Kastvu

Kako je naveo zamjenik župana Petar Mamula, utvrđenim prijedlogom konsolidirani proračun PGŽ-a za 2024. godinu povećava se s početnih 256 milijuna eura za 39 milijuna eura na iznos od 295 milijuna eura

Na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine koja će biti održana u četvrtak na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci županijski vijećnici ponovno će razmatrati prijedlog rebalansa proračuna PGŽ. Kako je naveo zamjenik župana Petar Mamula, utvrđenim prijedlogom konsolidirani proračun PGŽ-a za 2024. godinu povećava se s početnih 256 milijuna eura za 39 milijuna eura na iznos od 295 milijuna eura.

Županija je najveći dio povećanja svojih izvornih sredstava u visini od 18,6 milijuna eura, predložila rasporediti za aktivnosti u sklopu UO za zdravstvo, i to 8,3 milijuna eura, potom UO za socijalnu politiku i mlade 2,6 milijun eura, za regionalni razvoj 2,2 milijuna eura te 1,4 milijuna eura za školstvo, rekao je Mamula na redovitoj konferenciji za novinare.

Na dnevnom redu sjednice ŽS planirano je 11 točaka, između ostalih i Prijedlog izmjena i dopuna Programa javnih potreba u sportu PGŽ za 2024. godinu, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Thalassotherapiji za nabavu magnetske rezonancije 3T, Izvješće o radu Savjeta mladih PGŽ, Izvješće o radu Vijeća seniora PGŽ u 2023. godini te Izvješće o provedbi programa javno-zdravstvenih mjera zaštite zdravlja od štetnih čimbenika okoliša u 2023. godini.

Zamjenik je i informirao i o odabiru dokumentacije za unapređenje gospodarenja biootpadom te naveo da je Gradu Rijeci dodijeljen iznos od 32.375,00 eura za izradu stručnih podloga u svrhu analize optimalnih lokacija za izgradnju kompostane. Na Javni poziv pristigla je još jedna, zajednička prijava Grada Raba i Općine Lopar za koju je Povjerenstvo utvrdilo da nije prihvatljiva s obzirom da nije dostavljena potpuna dokumentacija.

Zamjenik je naveo i da je donijet prijedlog Odluke o davanju ovlaštenja Gradu Opatiji za davanje koncesije na pomorskom dobru na području plaže Slatina i na području Pančere, kako bi se uredila ova značajna turistička lokacija, a prijedlog će se razmatrati na narednoj sjednici Županijske skupštine.

U osvrtu na rezultate izbora za Europski parlament, zamjenik župana je zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore i čestitao izabranim zastupnicima. Kako je rekao, dobili smo kopiju parlamentarnih izbora s nižom izlaznošću. Izrazio je nadu da će se kandidati na sljedećim izborima dodatno potruditi kako bi kod građana razvili svijest o važnosti europskih institucija u svakodnevnom životu.

Primorsko-goranska županija sufinancirat će uspostavu novog informativno-edukacijskog punkta za mlade u Gradu Kastvu s iznosom od 14.300,00 eura, rekla je pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač.

Pojasnila je da je riječ o projektu kojeg Županija provodi deset godina tijekom kojih je, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, sufinancirala uspostavu Ureda za mlade na četrnaest lokacija. Projekt se provodi na tri razine, infrastrukturnoj, programskoj i uspostavom modela društveno korisnog učenja, a rezultirat će mrežom centara temeljem koje će se analizirati i definirati potrebe mladih, a prioriteti ugraditi u županijske socijalne planove.

Na redovitom susretu s novinarima sudjelovao je i ravnatelj Županijske uprave za ceste Robert Maršanić koji je najavio da će krajem lipnja krenuti radovi na sanaciji preostale dionice ceste do Platka kojima će se u potpunosti urediti ova 12 kilometara duga prometnica. Vrijednost radova iznosi 642.692,41 eura. Ukupna duljina zahvata je 1,1 km, a sve bi trebalo biti spremno za početak zimske sezone.

Uz spomenutu, ove godine planiran je i završetak radova na cestovnoj infrastrukturi u Općini Fužine. Radi se o proširenju ceste te izradi potpornih zidova na lokaciji Kraljev Jarak za što je namijenjeno 500 tisuća eura.

Maršanić je podsjetio i da je ŽUC PGŽ protekle godine uložio 2,7 milijuna eura u ceste na području Gorskog kotara, od čega dva milijuna eura putem kreditnog zaduženja. Svi radovi su završeni ili su pri kraju, rekao je Maršanić te izrazio uvjerenje da Gorani vide poboljšanja u kvaliteti prometnica.

error: Content is protected !!