U Baški otvorena međunarodna znanstvena konferencija: 14th GNSS Baška Conference – Technologies, Techniques and Applications Across PNT

Konferencija je prepoznata kao okupljalište domaćih stručnjaka i stručnjaka iz regije, koji obavljaju iznimno vrijedan prijenos znanja i povećanje kompetencija u području satelitske navigacije, njenih primjena i svemirskih tehnologija uopće.

I ove godine, od 10. do 12. svibnja, u organizaciji londonskog Royal Institute of Navigation, Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u Baški se održava međunarodna znanstvena konferencija “14th GNSS Baška Conference – Technologies, Techniques and Applications Across PNT” i “The 1st Workshop on Smart Blue and Green Maritime Technologies”.

Ovaj događaj izuzetno je važan u području primjene tehnologija globalnih navigacijskih satelitskih sustava (GNSS-a, Global navigation satellite system). Konferencija se bavi ograničenjima i rizicima korištenja satelitskih navigacijskih sustava u različitim područjima primjena, a okuplja najpoznatije svjetske stručnjake u području satelitske navigacije, od predstavnika operatora postojećih satelitskih navigacijskih sustava (GPS, GLONASS, EGNOS) i relevantnih međunarodnih organizacija (Odbor za satelitsku navigaciju Organizacije ujedinjenih naroda), preko akademske zajednice i industrije, do predstavnika krajnjih korisnika i nacionalnih regulatornih tijela.

Na otvorenju ovogodišnje GNSS Baška konferencije preko online platforme sudjelovao je i zamjenik župana Petar Mamula, koji je u svom obraćanju naglasio kako je identitet PGŽ velikim dijelom definiran njenom pomorskom tradicijom koja je nadahnuće za daljnji napredak u istraživanju i razvoju modernih tehnologija, posebno primjenom GNSS-a, čime također ostajemo konkurentni.

„Sposobnost prilagodbe i primjene novih tehnologija uvijek je važna, a posebno u ovim izazovnim vremenima kojima smo svi svjedoci. Ti nam izazovi često pomažu u napretku, stoga je od velike važnosti da zajednički nastavimo podržavati ovakve napore stručnjaka i znanstvenika“ zaključio je Mamula.

Konferencija je prepoznata kao okupljalište domaćih stručnjaka i stručnjaka iz regije, koji obavljaju iznimno vrijedan prijenos znanja i povećanje kompetencija u području satelitske navigacije, njenih primjena i svemirskih tehnologija uopće.

error: Content is protected !!