Travanj u Baški: Biciklizam, radionice, koncerti, predstave… i Baška rožica

“Baška još jednom naglasak stavlja na jačanje kulturne, ali i ekološke osviještenosti te se veselimo krenuti, zajedno sa svojim posjetiteljima, u zabavni i (pro)aktivno proljeće”, ističe direktorica TZ-a Općine Baška Ivana Topić

Razdoblje predsezone idealno je vrijeme za druženje s obitelji i prijateljima, upoznavanje novih destinacija, izlete u prirodu i aktivnosti na otvorenom.

Ovoga travnja u Baški nas očekuje idealan proljetni program koji započinje već ovoga vikenda proslavom Uskrsa. Dobro društvo, ukusna hrana, svježi morski zrak i zabavan program za sve generacije najljepši su uvod u proljetno vrijeme.

Bogati program vikend događanja uključuje edukativnu “Potragu za uskršnjim zecom” za cijelu obitelj, gastro show i podjelu fritaje sa šparogama, radionicu izrade vjenčića i buketića od mirisnog bilja te prigodni duhovni koncert poznatih opernih pjevača.

Naravno, Baška uvijek nudi i odličnu izliku za duge šetnje i istraživanje prirode i mjesta. Tijekom uskršnjeg razdoblja u svojim lutanjima pronaći ćete i velika dekorativna uskršnja jaja te brojne ručno izrađene drvene dekoracije karakteristične za uskrsno vrijeme, a svoj posjet možete obilježiti i na prigodnim proljetnim foto pointovima.

Nakon Uskrsa – biciklizam

Odmah po završetku uskršnjeg programa, proljeće u Baški nastavlja se u raspoloženju i aktivnostima koje posljednjih godina dovode i privlače zaista veliki broj posjetitelja. Baška je tako sedmu godinu za redom domaćin prologa (19.04.) i prve etape (20.04.) utrke 4 Islands MTB Stage Race, ove godine uz još jaču podršku svih ostalih općina i turističkih zajednica otoka Krka, povezanih kroz zajednički projekt Krk Outdoor. Ove godine utrka se održava pod prestižnom licencom Epic Series MTB IRONMAN grupe kao LEGEND race, što je značajan potvrda važnosti i dobre organizacije utrke koju Baška prati od samih početaka. Ironman licencom Hrvatska, Kvarner, a time i Baška, stat će uz bok Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoj Africi.

Utrka je namijenjena svim brdskim biciklistima, a posebno onima koji se vesele ranom otvaranju sezone i početku skupljanja bodova – UCI bodovanje u kategoriji SSR, što znači da natjecatelji utrke svojim nacionalnim timovima prikupljaju bodove za svjetsku rang listu i Olimpijske igre u olimpijskoj godini.

“Na otok Krk i Bašku tako, odmah nakon uskrsnog vikenda, stiže oko 600 natjecatelja iz više od trideset zemlja svijeta te njihove obitelji i prijatelji koji će ih bodriti, izazov koji nas još jednom potiče da opravdamo povjerenje organizatora i ponovo se pokažemo kao odlični domaćini, a benefite koji će proizaći iz ove manifestacije uložimo u daljnji razvoj i u podizanje kvalitete destinacije”, kaže direktorica TZO Baška Ivana Topić.

Bašćanski festival cvijeća, Baška rožica

Mjesec travanj u Baški završava još jednom tradicionalnom proljetnom manifestacijom koja se, uslijed situacije u svijetu, nije odvijala posljednje dvije godine te se ovoga proljeća vraća u zaista sjajnome ruhu.

Bašćanski festival cvijeća, Baška rožica, probudit će proljetno raspoloženje u svakom posjetitelju kroz mnoštvo radionica, kulturno-glazbenih nastupa, predstava i edukativnih predavanja te, naravno, veliki sajam cvijeća.

Dok odrasli odabiru nove cvjetne ukrase za svoje domove, degustiraju zdrave sokove na predavanju o uravnoteženim prehrambenim navikama „Hranom do zdravlja“ ili slušaju o aktualnim i atraktivnim temama na predavanju „Ekološko vrtlarenje i zbrinjavanje kućnog otpada“, najmlađi će biti u kreativnom raspoloženju.

U petak ih tako očekuje vrtlarska radionica „Male ruke sade“, u subotu keramičarska radionica “Cvjetovi od gline” i zdrava kuharska radionica “Fiori & Sapori”, dok u nedjelju uživaju na likovnoj radionici oslikavanje drvenih oblika „Proljeće u mom vrtu“ i glazbeno vokalnoj radionici “Pjevanje je igra“.

Koncerti i zabava

Kako bi u nedjelju, na završnom danu Baške rožice, zabava potrajala i u večernjim satima, ovogodišnje izdanje festivala zaključit će se hit predstavom u izvedbi Irene Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiace, koji su ujedno i njezini autori.

Kao i svih godina do sada, cilj Baške rožice, koju organiziraju Turistička zajednica općine Baška i Udruga Projekt, je poticanje mještana na uređenje okućnica i balkona i širenje svijesti o utjecaju hortikulturnog uređenja na privlačnost destinacije.

Upravo će iz tog razloga sajam cvijeća, koji svake godine privuče mnoštvo posjetitelja koji traže inspiraciju za uređenje svoga doma i okućnice, biti dostupan tijekom čitavog festivala, od petka (22.04.) do nedjelje (24.04).

Nakon vikenda cvjetnih nota, prebacujemo se na one glazbene. Travanj u Baški zaključit će se plesnom atmosferom u petak, 29.4., na koncertu poznatog riječkog glazbenika Borisa Štoka.

“Program koji je Baška pripremila svojim posjetiteljima u travnju odličan je pokazatelj smjera razvijanja i ciljeva destinacije. Optimalno iskorištavanje prirodnih resursa, kako u gastronomiji, tako i u sportu i umjetnosti, ključan je element održivog razvoja. Baška tako još jednom naglasak stavlja na jačanje kulturne, ali i ekološke osviještenosti te se veselimo krenuti, zajedno sa svojim posjetiteljima, u zabavni i (pro)aktivno proljeće”, ističe direktorica TZ-a Općine Baška Ivana Topić.

error: Content is protected !!