Svjetski dan nepušenja: Program Trening životnih vještina drastično smanjio konzumiranje duhana i alkohola kod osnovnoškolaca

“Trening životnih vještina” projekt je Odsjeka za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja pokrenut je 2005. godine te se danas provodi u gotovo svim osnovnim školama Primorsko-goranske županije te u njemu svake godine sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja, 31.5.2021. Svjetska Zdravstvena Organizacija obilježava pod nazivom „Odluči prestati, obećaj da prestaješ danas!“, ukazujući kako je pandemija COVID-19 utjecala na mnoge pušače na način da žele prestati pušiti. Pandemija COVID-19 osvijestila je svima važnost osobne odgovornosti brige za zdravlje, ukazujući na važnost poznatih rizika koje sami kontroliramo poput prehrane, fizičke aktivnosti i pušenja!

Obilježavanje ovog dana povezano je i sa završetkom provođenja ciklusa radionica programa „Trening Životnih Vještina“ za proteklu školsku godinu. Programom se u školama promiče zdravlje i osobni razvoj učenika. Program se provodi u više od 50 osnovnih škola Primorsko-goranske županije (23 iz grada Rijeke) od 2005. godine te svake godine u njemu sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece.

Program Trening Životnih Vještina Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti NZZJZ PGŽ osim što pruža informacije o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge, razvija samopouzdanje te socijalne i druge životne vještine u svakodnevnom donošenju odluka i suočavanju s pritiskom okoline. Program je namijenjen učenicima 3.,4.,5.,6. i 7. razreda osnovne škole, a godišnje se u svakom razredu s učenicima održi 8-10 sati radionica koje se uklapaju u zdravstveni odgoj. Evaluacija provedbe programa iz 2010. godine u 6. i 7. razredima osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji pokazala je smanjenje konzumiranja sredstva ovisnosti od 30-50 % u onim školama koje su program provele u cijelosti i kvalitetno. Posljednje ispitivanje NZJZPGŽ s učenicima svih 8. razreda osnovnih škola iz 2018. godine u usporedbi sa 2007. godinom pokazuje kako je broj učenika koji su do osmog razreda probali pušiti prepolovljen s 47% na 22%, dok je konzumiranje alkohola smanjeno za trećinu sa 71% u 2007. godini na 50% u 2018. godini. Najrizičniji oblici ponašanja poput pušenja prije 7. razreda smanjeni su pak za 60%, dok je učestalo pijenje alkohola (10 i više puta u zadnjih 12 mjeseci) smanjeno čak i do 70%.

Veliki uspjeh programa „Trening životnih vještina” samo je jedna u nizu uspješnih inicijativa Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti NZZJZ PGŽ pa tako pri Odjelu djeluje i Odsjek za izvanbolničko liječenje ovisnosti, koji je na adresi Kalvarija 8 korisnicima dostupan svakog radnog dana. Korisnicima su na raspolaganju stručni timovi – psihijatar, psiholog i viša medicinska sestra, od kojih anonimno mogu dobiti informacije i savjet, a u okviru primarne zdravstvene zaštite i liječenje.
Od 2005. godine, u okviru Odjela za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri NZZJZ PGŽ, osniva se i Odsjek za prevenciju ovisnosti, koji djeluje na adresi Fiorella la Guardije 23.

Takav sustav i prevencije i liječenja polučio je vrlo dobre rezultate pa broj novoprimljenih osoba ovisnih o opijatima, od 186 novoprijavljenih tijekom 2001. godine postupno opada na 20 u 2018. godini. U javnozdravstvenom, epidemiološkom smislu zaustavljeno je širenje zaraznih bolesti pa je broj zaraženih među rizičnom skupinom intravenskih korisnika psihoaktivnih supstanci ostao do danas stabilan s vrlo niskom stopom.
Od 2013. godine djelatnost se proširuje intenzivnijim radom na području mentalnog zdravlja. Nastavni zavod za javno zdravstvo uređuje prostor na adresi Studentska 1 u Rijeci, koji postaje Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, a u skladu s potrebama zajednice za intenzivnijim preventivnim i terapijskim djelovanjem u zaštiti mentalnog zdravlja koje nije vezano za ovisnosti i štetnu uporabu psihoaktivnih tvari.

Program „Trening životnih vještina” projekt je Odsjeka za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja koji djeluje u okviru Odjela, a pokrenut je 2005. godine te se danas provodi u gotovo svim osnovnim školama Primorsko-goranske županije te u njemu svake godine sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece.

Odsjek vodi i organizirane edukativne grupe za roditelje, pružajući im znanja i vještine koje im pomažu u poticanju zdravog ponašanja i prevenciju ovisnosti kod djece. Također, Odsjek priprema i stručno-popularnu publikaciju, bilten „Rizik”, u kojem se predstavljaju uspješne i korisne aktivnosti u području mentalnog zdravlja u zajednici, a distribuira se besplatno svim osnovnim i srednjim školama, obiteljskim i školskim ambulantama, Centru za socijalnu skrb i lokalnim nevladinim organizacijama. Pri Odsjeku za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja na adresi Fiorello La Guardia 23 u Rijeci od 2005. godine djeluje Savjetovalište za mlade koje je otvoreno svaki radni dan od 7 do 20 sati. Namijenjeno je djeci i adolescentima koji iskazuju određene teškoće vezane uz odrastanje, školsko ponašanje, vršnjačke odnose, emocionalne poteškoće ili jednostavno osjećaju potrebu za razgovorom i savjetom. Dolaze sami, po vlastitoj inicijativi, ili su upućeni od stručnih suradnika i nastavnika škola, obiteljskih liječnika te po preporuci suradnika Odsjeka. Svi pregledi i aktivnosti za korisnike sa zdravstvenom iskaznicom potpuno su besplatni. Savjetovalište je dostupno i na otocima Krk, Cres, Lošinj te u Gorskom kotaru, u Delnicama, gdje su psiholozi dostupni svaku drugu srijedu u mjesecu.

U 2010. godine Odsjek je pokrenuo program „screeninga“ za mentalno zdravlje učenika 7. razreda Grada Rijeke kojim je obuhvaćeno 1900 djece, od čega je njih 300 pozvano na dodatni razgovor u Savjetovalište za mlade. Nakon višegodišnje provedbe tog lokalnog modela skrininga, koji je preuzelo više županijskih zavoda za javno zdravstvo, očekuje se da od 2020. godine započne provedba nacionalnog programa skrininga mentalnoga zdravlja.

error: Content is protected !!