Svečano otvoren „Creski kaić“ – Dani creske pomorske baštine

Program je započeo je nastupom Puhačkog orkestra Josip Kašman, nastavio se otvaranjem izložbi u Galeriji Solis i Zajednici Talijana, posebno je atraktivan bio početak boćarskog turnira.

Manifestaciju Creski kaić – Dane creske pomorske baštine i tradicije, u ponedjeljak navečer otvorila je zamjenica župana Marina Medarić, a okupljenima su se još obratili Marčelo Damijanjević, predsjednik JK Reful, glavnog organizatora manifestacije, potom Eliana Zec Solina, voditeljica LAGUR-a Vela Vrata i gradonačelnik Kristijan Jurjako.

Zamjenica Medarić istaknula je važnost obnove, promicanja, prezentacije i turističke valorizacije naše bogate pomorske baštine.

Program je započeo je nastupom Puhačkog orkestra Josip Kašman, nastavio se otvaranjem izložbi u Galeriji Solis i Zajednici Talijana, posebno je atraktivan bio početak boćarskog turnira. U glazbenom dijelu još su nastupili orlečki folklor i klapa Burin.

Bogatim zabavnim i edukativnim programom manifestacija „Creski kaić“ podsjetit će kako se u Cresu živjelo uz more i od mora u razdoblju prije pojave plastičnih barki i motornih brodica. Središnji događaj manifestacije je regata i smotra tradicionalnih drvenih barki na jedra. Pasare, guci, gajete i batane okupit će se na regati u creskom zaljevu, a u luci će se održati i revijalna smotra tradicijskih barki. Edukativnom pomorsko-povijesnom šetnicom uz cresku luku prikazat će se nekadašnji način gradnje tradicionalne barke otoka Cresa – creskog kaića.

Creski Kaić

U dijelu gastro programa posjetitelji će moći uživati u tradicionalnim jelima creske kuhinje. Krijica, mozjini i gista su janjeći specijaliteti koji predstavljaju biser otočne gastronomije i raritet u sredozemnoj kuhinji.

Fotografije: Walter Salković

error: Content is protected !!