Sva lica mora: Odabrana 12. serija krčkih suvenira

Krčani i njihovi gosti na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija

Turistička zajednica Grada Krka sredinom siječnja raspisala je 12. po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji su nakon izvršene selekcije dobili potvrdu originalnosti, a krajem godine bit će predstavljeni u krčkoj Galeriji Decumanus, kao dio postava izložbe MI.23 – nagrade & događanja.

Na 12. natječaj, u čijem su fokusu bile kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, s posebnim naglaskom na temu Sva lica mora, pristigla su 23 prijedloga, 12 proizvođača/autora, s time da ih je naposljetku odabrano 10, jer su uspješno zadovoljili postavljene kriterije. Naime, suvenir, kao prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu. Kako je ovogodišnji natječaj motiviran upravo beskrajnim plavetnilom, i to ne samo kao primarnim turističkim adutom, već i uporištem za razvoj civilizacija koje su znale uživati njegove blagodati, naglasak je stavljen na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih temama i simbolikom vezanom uz more.

Paleta originalnih krčkih memorabilija odsad će biti bogatija za:

– prvi krčki craft gin More u čaši (Anagraf d.o.o. – Brand KuSshh)

– poklon paket Mornar s prirodnim sapunom (ružmarin, metvica, limunska trava) na drvenom podlošku i pamučnim ručnikom

– poklon paket Stena s prirodnim sapunom (kadulja, metvica, morska sol) i spužvom

– poklon paket Šjor Burin s prirodnim sapunom (lavandin, eukaliptus) na keramičkom podlošku i pamučnim ručnikom (Andrijana Fiorentin Rušin i Mirela Rušin Kokotović)

– ilustriranu zbirku pjesama Brodarica (Margareta Peršić)

– Surf jastuk, držač za mobilne uređaje od recikliranog platna različitih dezena (Marija Grbić)

– liniju mirisnih soli za kupanje Mendula – lavanda, ružmarin i mješavina triju osvježavajućih eteričnih ulja (Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Ivana Prah)

– poklon paket s bocom vrhunskog bijelog vina od autohtone sorte grožđa – Žlahtina Single Vineyard Selection

– poklon paket s četiri tradicionalne rakije s otoka Krka – Travarica, Medica, Smokvica i Bodulka barrique (Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Kuća vina Ivan Katunar)

– dekorativni keramički pladanj Lice mog mora (Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella – Zvjezdana Depikolzvane)

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka uz direktoricu Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost, uložilo je i Povjerenstvo u čijem su sastavu: Dino Jakovljević, u svojstvu predsjednika, te članovi Ema Makarun, Lucija Morić, Bruna Kocijan i Igor Gržetić.

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti, na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su predstavljeni i putem digitalnog kataloga dostupnog sa sljedeće poveznice: tz-krk.hr/hr/dar. Također, svi certificirani krčki suveniri mogu se pregledati i pomoću aplikacije integrirane u sustav gradskog info-displeja postavljenog na ulazu u starogradsku jezgru grada Krka.

Novim krčkim suvenirima dodijelit će se prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

error: Content is protected !!