Stomorina i ove godine uz bogat glazbeni program

U 22 sata na Prikešte stiže Funbox band, na Placi će svirati Infinity band i grupa Fortunal, a Vele steni rezervirane su za klapu Tramuntana

Blagdan Vele Gospe u različitim krajevima Hrvatske slavi se na različite načine, a u Omišlju on nosi sasvim poseban naziv i obilježava se uz sasvim posebne običaje. Stomorina ili Vela Gospoja, kako je još zovu u Omišlju, pučka je svetkovina kojom se 15. kolovoza slavi uznesenje Blažene Djevice Marije, a kojoj je posvećena i omišaljska župna crkva.

Od davnine, omišljanski mladići i djevojke pod okriljem noći ukrašavaju omišljansku Placu. Na konope vežu svilene marame i voće, a zatim ih pričvršćuju na četiri strane Place, dok u njihovom sjecištu vežu bandiru, odnosno stijeg ukrašen svilenim trakama i maramama. Prema narodnoj predaji, čitav taj ures zapravo predstavlja Majku Božju i anđele koji je uzdižu i prate na nebo. Stomorina se sastoji od 237 marama, a visjet će dva dana – na Velu Gospoju i na Rokovu, 16. kolovoza, kada se ispod Bandire održava pučka fešta.

Iznimka nije ni ova godina, pa je se tako ovoga utorka od 21 sat na programu nastup folklorne skupine KUD-a Ive Jurjević, u 22 sata na Prikešte stiže Funbox band, na Placi će svirati Infinity band i grupa Fortunal, a Vele steni rezervirane su za klapu Tramuntana.

error: Content is protected !!