Što će biti s The Pirate Bayom u Malinskoj? Stanari se žale na buku, sastali su se s načelnikom

Hoće li The Pirate Bay ostati na aktualnoj poziciji i nakon 31. svibnja ostaje pod velikim upitnikom, no valja reći da odgovor na ovo pitanje ne bi trebao utjecati na rad terase istog kafića koja se nalazi uz dječje igralište i plažu

Dugogodišnji kamen spoticanja koji mnogi pamte još od vremena diskoteke Crossroad – problem buke u Malinskoj – danas je dobio novo poglavlje na sastanku načelnika općine Roberta Antona Kraljića, zakupca kafića The Pirate Bay u centru mjesta i stanara zgrade u kojoj se isti nalazi.

Naime, nakon opetovanih žalbi dvoje stanara na buku koja ih, kako tvrde, ometa u životu i turističkim aktivnostima, uskoro će biti raspisan novi natječaj za odabir zakupca ovog poslovnog prostora. Hoće li u njemu ostati kafić ili će prostor dobiti novu namjenu, kao i hoće li se aktualni zakupac ponovo prijaviti, tek ostaje za vidjeti.

Naime, 31. svibnja istječe ugovor o dvogodišnjem najmu aktualnog zakupca, a kako on nije na vrijeme podnio zahtjev za produljenje ugovora, bit će raspisan novi natječaj. O namjeni poslovnog prostora u kojem se trenutno nalazi The Pirate Bay u međuvremenu će odlučiti Općinsko vijeće, pa tako postoji i mogućnost da u ovom prostoru osvane i neka “tiša” aktivnost, poput masaže, prodaje plažnih rekvizita ili pak suvenira.

“Sastanak stanara, zakupca i Općine inicirao je Mjesni odbor, kako bi se pokušalo naći rješenje koje će svima odgovarati. Razgovor je bio konstruktivan i zakupac je ponudio neka od mogućih rješenja, no Općina se ovdje svakako mora voditi zakonskim propisima, a to znači raspisivanje novog natječaja”, ističe načelnik Kraljić.

Kako kaže, velik broj stanara dao je podršku aktualnom zakupcu prijedlogom da mu se omogući nastavak rada barem do završetka turističke sezone, a neki od njih čak su i dopisom iz Njemačke izričito istaknuli da im kafić u njihovoj zgradi ne smeta. Treba tome dodati i da je riječ o jednom od rijetkih ugostiteljskih objekata u centru Malinske koji radi tijekom cijele godine, a time i osigurava stabilna radna mjesta izvan turističke sezone, kao i zabavne programe za lokalno stanovništvo u inače “mrtvim” zimskim mjesecima. Spomenut ćemo pritom turnire u briškuli i trešeti, kvizove “Lipo je ganat po domaću”, fešte i druženja tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i prvi malinskarski Picigin kup.

No, jaz između nezadovoljnih vlasnika stanova i aktualnog zakupca nažalost je dosegnuo točku u kojoj su pojedini stanari angažirali i odvjetnika te najavljuju tužbu za naknadu štete. Problem, naime, traje već duže vrijeme, a zbog buke su određeni stanari prethodnih godina zvali i različite nadležne službe, pa čak i policiju.

Hoće li The Pirate Bay ostati na aktualnoj poziciji i nakon 31. svibnja ostaje pod velikim upitnikom, no valja reći da odgovor na ovo pitanje ne bi trebao utjecati na rad terase istog kafića koja se nalazi uz dječje igralište i plažu. Naime, ovaj iznimno popularan dio kafića koji se nalazi na otvorenom, na javnoj površini tek nekoliko metara dalje, ostaje i dalje neupitno namijenjen ugostiteljskoj djelatnosti. Dodajmo tome i podatak da je, isključimo li restorane, riječ o praktično jedinom kafiću na čitavom potezu šetnice od centra Malinske pa sve do uvale Draga.

Inače, tema buke u Malinskoj je “škakljiva” već godinama, a nakon zatvaranja diskoteke Crossroad ponovo je aktualizirana otvorenjem kluba Diamond. Prošle godine 94 mještana obratilo se Općini peticijom zbog “ometanja života noćnom bukom koja dopire iz ugostiteljskog objekta”. Peticija je tada odbačena zbog proceduralnih razloga, a ta je situacija ponovo probudila stare rasprave i još jednom podijelila mještane između onih koji inzistiraju na miru i tišini u turističkom mjestu u kojem mnogi imaju apartmane za odmor – te onih koji inzistiraju na činjenici da se gostima mora ponuditi i dodatan zabavni sadržaj osim postojećeg sunca i mora.

error: Content is protected !!