VIDEO Sretna nova godina iz LNG-ja Hrvatska: Stigao Tristar Ruby, Omišljani dobili još buke na poklon. Čuje se do Malinske, Crikvenice, Dramlja

“Ja cijelu noć nisam spavala od buke, po zvuku mislim da ga već pretaču. Vibriraju mi svi organi”

Danas je u jutarnjim satima na lokaciju terminala za UPP stigao prvi tanker za prijevoz UPP-a ‘Tristar Ruby’, te se uspješno vezao u luci posebne namjene terminala za UPP u Omišlju. Nakon provedenih testiranja i sigurnosnih provjera započeo je postupak prekrcaja UPP-a sa tankera na FSRU brod ‘LNG CROATIA’, te se očekuje da će postupak trajati do 3. siječnja 2021. godine, nakon čega će tanker ‘Tristar Ruby’ napustiti područje terminala i luke posebne namjene. Ovom aktivnošću započet je komercijalni rad terminala, u skladu s planiranim rokovima.

Nažalost, za mještane Omišlja to znači još buke, koja je tijekom novogodišnje noći i današnjeg dana donijela i novu tutnjavu i vibracije na širem području općine. Buka s terminala čuje se i u Malinskoj i okolici, a čitatelji javljaju da je čuju na kopnu, na području Šmrike, Dramlja i Crikvenice.

“Ja cijelu noć nisam spavala od buke, po zvuku mislim da ga već pretaču. Vibriraju mi svi organi”, napisala je jedna stanovnica Omišlja u FB grupi Omišljanski info, Omišalj, dok drugi objavljuju fotografije zvukomjera koje pokazuju buku i do 80 decibela.

“Ja sam jutros oko 8h s kalibriranim, osjetljivijim mikrofonima (od onih mobitelskih), za binauralno snimanje provjerio, kaže mi da je prava razina buke u rangu 60-70dB u okolici Crikvenice, mogu samo misliti kako je u Omišlju. Najgore od svega je što to nije klasičan zvuk, tako da decibeli i nisu presudni, već se radi o buci niskih frekvencija koja uzrokuje vibracije, te se teže izolira. Evo i sada ovdje na mahove zvuči kao kad se u daljini sprema najjača nevera, stiže beskrajna grmljavina”, kaže jedan od komentatora.

U Omišalj smo se danas zaputili i mi kako bi se i osobno uvjerili u razinu buke koju proizvodi LNG. Što smo snimili, možete provjeriti u video prilogu.

Podsjetimo, zbog problema buke nedavno je mjerodavne oštro prozvala načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, dok je župan PGŽ-a Zlatko Komadina najavio pomoć županije Omišlju zbog problema s LNG-jem.

Sredinom prosinca poslali smo i upit LNG-ju Hrvatska o pojačanoj buci, a njihov odgovor ponavljamo u nastavku:

“Po dolasku FSRU broda LNG Croatia na lokaciju terminala za UPP pokrenuti su postupci testiranja svih tehnoloških sustava broda i kopnenog dijela Terminala za UPP, odnosno provode se postupci i procesi koji prethode puštanju Terminala za UPP u rad. U sklopu navedenoga, na FSRU brodu testiraju se svi brodski sustavi, u svim režimima rada, što ponekad uključuje i testiranja tijekom noćnih sati.

Kako bi se provjerila potpuna funkcionalnost sustava trenutno se testiraju i sustavi koji rade samo u slučajevima nužde, tj. onih koji u normalnom operativnom radu terminala neće biti u funkciji, te koji mogu biti izvor određene razine buke. U skladu sa time, kada Terminal započne sa svojim normalnim operativnim radom, što se očekuje početkom 2021. godine, buka sa terminala smanjiti će se na najmanju moguću razinu.

Dodatno, tvrtka LNG Hrvatska aktivno radi na tome da se razina buke sa terminala svede na minimalne razine i tijekom samog perioda testiranja, pogotovo u noćnim satima, a sve kako bi omogućili kvalitetan suživot sa lokalnim stanovništvom.”

Foto: Bodulija.net
error: Content is protected !!