Školarci iz Krka i Vrha svoje maslinarske aktivnosti prezentirali gradonačelniku Vasiliću

“S obzirom na ovakvu edukaciju od malih nogu, budućnost otočnog maslinarstva zaista ne može biti upitna”

Učenici Osnovne škole Fran Krsto Frankopan – Matične škole Krk, vođeni ravnateljem Serđom Samblićem, učiteljem Borisom Brnićem i trima učiteljicama Sandrom Krmpotić Gržančić, Majom Karabaić i Željkom Žic Stašić, ove su srijede svoju su vrijednu inicijativu – eko projekt Maslina, predstavili gradonačelniku Dariju Vasiliću, posjetivši ga u sjedištu gradske uprave.

Ove su se godine trećašima i šestašima iz Matične škole Krk, pridružili i učenici prvog i drugog razreda Osnovne škole Fran Krsto Frankopan – Područne škole Vrh, praćeni učiteljicom Sanjom Novosel Grgurić, gdje se, također, već generacijama gaji briga o mediteranskom vrtu s povećim maslinikom uređenim u školskom okolišu. Oba osnovnoškolska kolektiva nedavno su sudjelovala u ručnoj berbi maslina od kojih su proizveli ekstra djevičansko maslinovo ulje te ga upakirali u prigodno označene bočice koje su, s još pokojom kreacijom i rukotvorinom, ponosno predali gradonačelniku.

– Najprije moram čestitati svim učenicima i učiteljima koji su sudjelovali u provođenju ovih hvalevrijednih projekata, istakao je ovom prigodom Vasilić, projekata vezanih uz ekologiju i održivi pristup okolišu, ujedno posvećenih proizvodnji maslinovog ulja. Jako me raduje činjenica da ova tradicija traje čitav niz školskih godina, jer svaka generacija u Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan – Matičnoj školi Krk i Područnoj školi Vrh – dobije priliku okušati se u radionici berbe maslina i njihove prerade u maslinovo ulje, nakon čega se uvijek sretnemo kako bismo porazgovarali o svim lijepim iskustvima vezanim uz proizvodnju zlatnih kapi. Budući da je Krčko maslinovo ulje zaštićeno europskom oznakom izvornosti, možemo ga smatrati svojevrsnim brendom koji pridonosi prepoznatljivosti i vidljivosti otoka Krka. Iz tih razloga, ne samo da uživamo predstavljati ga svim otočnim posjetiteljima, već ga i sami, na razne načine, volimo koristiti… Svojim eko-inicijativama, zaključuje Vasilić, naše osnovne škole na jedan primjeren i lijep način upoznaju učenike sa zahtjevnim procesom proizvodnje maslinovog ulja, jer masline najprije treba njegovati, zatim plodove ubrati, a potom ih i pretvoriti u ulje. S obzirom na ovakvu edukaciju od malih nogu, budućnost otočnog maslinarstva zaista ne može biti upitna.

Podsjetimo, izgradnjom škole u Krku, uz istočni dio korpusa zgrade, naši osnovnoškolci dobili su dio dvorišne parcele pogodne za organizaciju školskoga vrta. Ondje je, 2005., zasađeno devet stabala maslina za čiji se uzgoj i rast godinama brinuo čitav školski kolektiv, a redovita i pomna briga ove je jeseni rezultirala berbom, i to šestom po redu. Temeljeći se na tim aktivnostima, u školi je, pod vodstvom učitelja Borisa Brnića, osmišljen projekt Maslina namijenjen prije svega trećašima i šestašima s obzirom na to da su njihovi nastavni sadržaji najviše povezani s takvim inicijativama, koje bivaju praktičnim nastavkom teorijskih znanja što se stječu tijekom satova Prirode (i društva). Nakon što su početkom listopada u školskom vrtu, kao uvod u ovu eko-priču, predavanje na temu masline održali krčki agronomi David Mrakovčić i Saša Grgantov, školarci su krenuli u berbu, a potom i preradu ubranih plodova, surađujući, pritom, s Uljarom Nono. Krčka osnovna škola naposljetku je od 150 kilograma maslina dobila 10 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Slična akcija, pod okriljem Učeničke zadruge Busilak, provedena je i u vršanskoj školi gdje su učenici – mahom prvaši i drugaši, također, sudjelovali u berbi maslina iz školskog maslinika i proizvodnji maslinovog ulja koje se u jednom dijelu čak donira školskoj kuhinji i tako koristi u pripremi zdravih školskih obroka.

Kažimo, naposljetku, kako ni najmlađi krčki maslinari s druženja s gradonačelnikom nisu otišli praznih ruku, već s monografijom Ljepote otoka Krka, autora Srđana Hulaka, među čijim je koricama publicirano više od stotinu atraktivnih fotografija koje prenose priču o ljepotama otočnih prirodnih ambijenata kroz prizmu mijena što ih donose godišnja doba.

Foto i izvor: Grad Krk
error: Content is protected !!