Roditelji u strahu: Nepoznati muškarac tjednima je snimao djecu ispred OŠ Omišalj. Pušten je na slobodu

Mora li neko dijete završiti silovano ili izgubiti život pa da se djecu zaštiti, i to na mjestu gdje bi trebala biti najsigurnija, pitaju se roditelji

Učenici Osnovne škole Omišalj, kao i djeca s cijelog otoka Krka koja treniraju u omišaljskoj školskoj dvorani, od prošloga četvrta su u strahu. Prema informacijama svjedoka, nepoznati je muškarac tjednima dolazio na školsko igralište i snimao djecu, a sve je kulminiralo prošloga četvrtka, 22. rujna kada je intervenirala i policija.

Naime, učiteljica u produženom boravku primijetila je sumnjivo ponašanje muškarca u dobi od oko 40 godina, koji je prilazio djeci, fotografirao ih i snimao. Primijetivši da mu je meta osobito bila jedna od djevojčica 1. razreda, obavijestila je o incidentu majku, a potom je alarmirana i policija.

“Dana 22. rujna 2022. u 15. 30 sati došla sam po kćer u OŠ Omišalj. Ona je prvašić i u navedeno vrijeme bila je u produženom boravku. Odmah pri dolasku učiteljica me obavijestila o događaju koji je prethodio mom dolasku. Naime, odrastao muškarac, u dobi od oko 40 godina snimao je mobitelom fotografije i videozapise mog djeteta. Učiteljica ga je prije mog dolaska upozorila da snimanje djece na školskom igralištu nije dozvoljeno te ga zamolila da pred njom izbriše fotografije i snimljene videozapise. Muškarac je zaista izbrisao pred učiteljicom (prema njenim riječima) oko 15 videozapisa. U vremenu snimanja videozapisa i fotografija na školskom igralištu bilo je prisutno petero djece. Muškarac je prišao djeci te je započeo razgovarati s djecom, a nakon toga je učiteljica primijetila da muškarac mobitelom snima videozapise. Prilikom brisanja fotografija i videozapisa, učiteljica je zamijetila kako su u mobitelu fotografije i videozapisi jedino moje kćeri. Nakon što je izbrisao sadržaj s mobitela, muškarac je ostao na školskom igralištu igrati košarku, gdje se nalazio i po mom dolasku”, prepričava majka djevojčice (podaci poznati redakciji).

Narušeno povjerenje prema institucijama

“Po saznanju događaja, pred navedenim muškarcem zvala sam policiju, pri čemu je on odmah uzeo mobitel i do dolaska policije (pretpostavljam) brisao sadržaj. Po pozivu došla je jedna policajka i jedan policajac, 35 minuta nakon poziva. Nakon dolaska uslijedio je uvid u osobne iskaznice svih dionika događaja (učiteljice, muškarca i mene). U međuvremenu, pridružila nam se i druga učiteljica, a postupak koji je slijedio izazvao je moje ogorčenje i ovim putem želim izraziti svoje duboko nezadovoljstvo neprofesionalnim postupanjem policajaca:

1. Policajac me pred muškarcem tražio ime, prezime i datum rođenja mog djeteta, što smatram nedopustivim zbog zaštite osobnih podataka djeteta. Policajcu sam ukazala na taj propust.
2. U nebrojeno navrata očajnički sam molila oboje policajaca da muškarcu oduzmu mobitel i provjere (izbrisani i preostali) sadržaj mobitela. Međutim, odgovor je glasio da je sve predano „krim“ policiji i da oni nemaju te ovlasti!?
3. Muškarac koji je snimao moju kćer, pušten je (s mobitelom)”.

Prema riječima svjedoka, čitav incident događao se na samom školskom igralištu te u njegovoj neposrednoj blizini, odnosno u školskom okruženju, kojim svakodnevno cirkulira velik broj djece. Kako majka djevojčice ističe, dijete je upisala u produženi boravak upravo kako bi djevojčica bila na sigurnom, no povjerenje prema institucijama koje su malenu trebale zaštititi sada je teško narušeno. S pravom se sada pita – je li njeno dijete na sigurnom dok je u školi? Jesu li i ostala djeca?

Pravobraniteljica zatražila očitovanje policije

“Napominjem da je u razgovoru sa mnom, a prije dolaska policajaca, muškarac komentirao da već pet tjedana dolazi na školsko igralište igrati košarku. Nakon izvida u situaciju, policajac mi je rekao da sada imaju njegove podatke pa ako se ovakva situacija ponovi tada će se poduzeti mjere. Moje pitanje glasi zašto bi itko slikao i snimao videozapise tuđeg nepoznatog djeteta u igri? Nameće se zdravorazumski odgovor, a taj je da se radi o patologiji. Iskreno, moje sumnje su usmjerene na pedofilske sklonosti muškarca, što u meni izaziva paniku i strah”, priznaje majka.

Iako unutar škole nije održan roditeljski sastanak kojim bi se roditelji o ovoj situaciji upozorili, te pravovremeno reagirali, informacija o događaju se vrlo brzo proširila otokom, a otočki roditelji sada frustrirano pitaju – tko će zaštititi našu djecu?

U vapaju za pomoć majka se obratila  i pravobraniteljici za djecu u Rijeci.

“Nakon što je muškarac pušten, u stanju bespomoćnog očaja i panike zvala sam savjetnicu pravobraniteljice za djecu u Rijeci koja me uputila na obraćanje Sektoru kriminalističke policije. Odmah sam nazvala službu 112 koja me spojila s kriminalističkom policijom na Krku. Međutim, ni policajac koji mi se javio ili nije shvatio ozbiljnost situacije ili mu je situacija bila u najmanju ruku nevažna. Nakon opisa događaja i zaključka da je snimano na javnoj površini njegova izjava je glasila, citiram: “Moje dijete kada igra stolni tenis isto ga snimaju”. U strahu sam da su snimljene fotografije i videozapisi moga djeteta već proširene putem mreža. Moj jedini interes je zaštita mog djeteta, a zbog blagonaklonog postupka prema muškarcu koji je snimao moju kćer, ne osjećam sigurnost i zaštitu koju sam očekivala od Policije”, zaključuje majka djevojčice.

Zakon štiti muškarca, a tko štiti djecu – pitaju se roditelji

Zbog čitave situacije pravobraniteljica za djecu zatražila je očitovanje policije o ovom slučaju, a u međuvremenu roditelji čine sve mjere predostrožnosti kako im se djeca ne bi našla u potencijalno vrlo opasnoj situaciji.

“Riječ je o muškarcu u četrdesetim godinama, koji govori hrvatski jezik te vozi crvenog smarta njemačkih registarskih tablica. Imamo njegovu fotografiju, kao i fotografiju njegovog automobila, ali paradoksalno – ne smijemo ih objaviti jer bi zbog toga mi mogli odgovarati pred zakonom! Istovremeno, čovjek koji tjednima dolazi na školsko igralište, prilazi djeci, komunicira s njima, snima ih i fotografira – očito vrlo dobro zna da mu nitko ništa ne može. Štiti ga zakon, a tko štiti našu djecu? Općina nas upućuje na školu, škola ne poduzima nikakve konkretne korake, policija nas ne doživljava ozbiljno”, šokirani su roditelji s kojima smo razgovarali, koji su se u očajničkoj molbi za pomoć obratili i medijima. Kako kažu, kada druge pomoći nema, da bar upozore ostale roditelje na pojačan oprez.

Ogorčeni su i roditelji djece koja svakodnevno treniraju u školskoj dvorani, koji posljednjih tjedan dana djecu ne puštaju samu na treninge. Mora li neko dijete završiti silovano ili izgubiti život pa da se djecu zaštiti, i to na mjestu gdje bi trebala biti najsigurnija, pitaju se s pravom.

U međuvremenu, pokušavajući upozoriti na problem, roditelji fotografiju muškarca i njegovog automobila međusobno dijele na društvenim mrežama i privatnim grupama.

Upit o ovom događaju poslat ćemo svim i nadležnim institucijama, a njihove odgovore objavit ćemo kada ih dobijemo.

error: Content is protected !!