Reuters u opsežnom prilogu: Otok Krk je uzor cijelom Mediteranu na putu ka energetskoj samodostatnosti

Otok trenutno proizvodi 10% ciljane solarne energije, no broj novih malih solarnih postrojenja raste za oko stotinu svake godine, piše Reuters, a Piršić dodaje kako je cilj ekologa da Krk postane prvi mediteranski otok srednje veličine koji će postupno ukinuti emisiju ugljika i postići energetsku samodostatnost

“Sjevernojadranski otok Krk, jedan od najvećih hrvatskih otoka, stremi ka energetskoj neovisnosti koju bi mogao dostići već do kraja dekade i kao takav je primjer za ostatak Mediterana u kontekstu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji”, piše ovoga tjedna Reuters u članku u kojem je razgovarao s nizom sugovornika s otoka Krka.

“Studija pokazuje da bismo godišnje mogli proizvoditi 150 gigavat-sati (GWh) električne energije. Trenutno trošimo 112 GWh. Radi se o kombinaciji od 60% sunčeve energije, 30% energije vjetra i 10% energije biomase. Svake godine raste broj manjih solarnih postrojenja. Cjelokupni plan energetske samodostatnosti koštao bi nas oko 72 milijuna eura”, rekao je Vjeran Piršić iz ekološke udruge Eko Kvarner.

Otok trenutno proizvodi 10% ciljane solarne energije, no broj novih malih solarnih postrojenja raste za oko stotinu svake godine, piše Reuters, a Piršić dodaje kako je cilj ekologa da Krk postane prvi mediteranski otok srednje veličine koji će postupno ukinuti emisiju ugljika i postići energetsku samodostatnost.

“Vjerujem da možemo ostvariti ovaj cilj i prije 2030. Možda to ne bi bilo tako komplicirano da je u pitanju manji otok sa 100 ili 1000 stanovnika, ali to postaje pravi izazov po ljeti kada na Krku ima oko 20.000 stanovnika i oko 100.000 turista”, kazao je Piršić.

Financiranje ovog projekta osigurava se kroz sredstva EU i lokalne proračune, ali i ulaganja samih građana i lokalnih tvrtki koje podržavaju ovu ideju.

Izgleda da ne bi trebalo biti problema s financiranjem ovog projekta jer bi se sredstva povukla iz Europske unije i proračuna otoka te bi u njega uložili građani i tvrtke sa sjedištem na otoku koji podržavaju ovu ideju.

“Energiju dobivamo iz naše solarne elektrane, a 90% proizvedene energije trošimo u našim pogonima za razvrstavanje otpada, u našim poslovnim prostorima i za vožnju električnih automobila tvrtke”, rekao je Dean Kosić iz Ponikava.

“Već sada postoji mnogo turista koji biraju destinaciju za odmor prema tome kako se ona odnosi prema okolišu. Tu smo u prednosti s promocijom Krka kao destinacije koja posvećuje posebnu pozornost čistoj energiji i netaknutom okolišu”, rekao je pak Nedo Pinezić.

Cijeli članak i video prilog može se pogledati OVDJE.

error: Content is protected !!