RAZGOVOR Franjo Volarić: Kao privremeni zamjenik gradonačelnika Grada Krka zalagat ću se za vrtić za sve

Smatram da nismo u potpunosti svijesni gdje živimo, ali čim se čovjek uputi na put ubrzo shvati zašto je Krk toliko puta dobitnik brojnih nagrada i zašto je toliko poželjan za život. Uvijek postoji prostora za poboljšanje i na tome zajedno radimo.

Promjenom zakona, Grad Krk nedavno je ostao bez pozicije dogradonačelnika, a odlaskom Čedomira Milera u mirovinu taj je ured i formalno i praktično ostao prazan. No, Krk je istovremeno dobio i novog privremenog zamjenika gradonačelnika, koji će Darija Vasilića mijenjati u slučaju potrebe. Njegovo ime je Franjo Volarić, a ovo ime Krčanima sigurno nije nepoznato.

Franjo je rođen 1982. godine u Rijeci, rođendan slavi u siječnju, otac je dvoje djece i magistar ekonomije s dugogodišnjim iskustvom u obiteljskom obrtu koji se bavi prijevozom putnika morem. Franjo nije sasvim novo lice u politici, štoviše, građani ga sigurno pamte i kao oponenta Vasiliću na izborima za gradonačelnika.

Kako su od političkih rivala došli do najbližih suradnika, kako se našao u politici, koja su mu zaduženja i kako vidi svoj Krk – pitali smo ga u intervjuu na samom početku rada na novoj poziciji u Gradu.

Kako je krenula vaša politička karijera, odnosno kako ste se u samom startu našli u političkim vodama?

Nakon završetka studija za turizam i menadžment gospodin Ivan Jurešić kao predsjednik gradskog vijeća i predsjednik podružnice HNS-a Krk, kojeg ovim putem pozdravljam, okupio je mlade i sposobne poduzetnike koji su htjeli sudjelovati u politici grada i na njihov nagovor ja sam im se pridružio.
Do tada mi nije padalo na pamet baviti se politikom, jer prema politici nisam gajio simpatije, a nije me iskreno niti zanimala sve dok nisam shvatio koliko se politikom, nazovimo to sredstvom, može doprinijeti u razvoju grada.

U jednom trenutku ste bili i protukandidat gradonačelniku Vasiliću. Kako se dogodilo da ste od suparnika postali najbliži suradnici?

Početak mog političkog angažmana bio je kao predstavnik grada Krka u turističkom vijeću. Kako je HNS kao stranka po broju članova naglo porasla, i došlo je do promjene u vodstvu stranke, nije se postigao dogovor da se nastavi koalicija koja je do tada bila na vlasti, HNS-a i PGS-a, odlučili smo na izbore izaći samostalno s listom za vijeće i mene kao kandidatom za gradonačelnika, iako smo bili svjesni da za protukandidata imamo najuspješnijeg gradonačelnika u Hrvatskoj, koji to opravdava i dan danas.

Nakon osvojena tri vijećnička mandata postao sam na prijedlog opozicije potpredsjednik gradskog vijeća. U ta dva mandata bili smo konstruktivna oporba, koja se zalagala za konkretne projekte, a nismo se bavili blaćenjem i napadanjem vodeće liste i gradonačelnika, jer za to nije bilo potrebe. Ustanovili smo da slično razmišljamo, da imamo iste ciljeve, te se dogovorili da na sljedeće izbore izađemo zajedno, i tako je došlo do bliske suradnje koja traje već par godina. Na samom početku zajedničkog djelovanja, došlo je do velikih promjena u središnjici HNS-a, te je stranka HNS za nas postala neprepoznatljiva i tako nezadovoljni takvim promjenama odlučili smo kolektivno prijeći, ne samo Krk, već i dosta drugih podružnica u PGŽ-u u najsličniju stranku po našem svjetonazoru, a to je PGS, na čelu sa Darijom Vasilićem, a HNS Krk u međuvremenu je prestao djelovati.

Zahvalan sam gradonačelniku Dariju Vasiliću što me imenovao svojim zamjenikom, što me prepoznao kao “patriota” kojem je stalo do svoga grada i kojem uvijek stojim na raspolaganju.

Osim politike, vaš život ispunjava i more, brodovi, turizam. Za one koji ne znaju, čime se bavite i hoćete li moći uskladiti ta dva svijeta?

Kako se posao kojim se bavim uglavnom odvija u ljetnim mjesecima, trudim se da u ljeti pronađem što više vremena za obavljanje svojih zaduženja, a ostatak odnosno 2/3 godine, uglavnom se bavim marketingom koji mi ne oduzima previše vremena, te se u potpunosti mogu posvetiti i pomoći gradonačelniku u funkcioniranju grada.

S obzirom da je Grad Krk izgubio poziciju dogradonačelnika i u vama dobio novog privremenog zamjenika gradonačelnika, koje su točno vaše obveze i zaduženja? Jeste li potražili koji savjet od svog prethodnika, gospodina Milera?

Privremeni zamjenik zamjenjuje gradonačelnika kada je gradonačelnik spriječen i nije u mogućnosti obavljati svoju djelatnost. Za vrijeme zamjenjivanja gradonačelnika, zamjenik ostvaruje prava gradonačelnika, a do nastupanja takvih okolnosti gradonačelnik može opunomoćiti privremenog zamjenika, za obavljanje određenih poslova iz svog djelokruga, tako da je moje trenutno zaduženje zastupanje grada Krka, koordinacija oko priprema kapitalnih projekata, suradnja sa županijom, predsjedavanje vijećem za koncesijska odobrenja, te sudjelovanje u radu skupštine Vecle d.o.o.

O gospodinu Mileru imam samo riječi hvale, on je dobra i poštena osoba koja uvijek pronađe vremena za druge, te sa sigurnošću mogu reći ukoliko mi bude potreban savjet, da će mi ga u bilo koje doba vrlo rado udijeliti, a već je i počeo!

Kako danas vidite grad Krk? Gdje vidite prostor za poboljšanje, koji su prioriteti u kojima želite vidjeti promjene?

Smatram da nismo u potpunosti svijesni gdje živimo, ali čim se čovjek uputi na put ubrzo shvati zašto je Krk toliko puta dobitnik brojnih nagrada i zašto je toliko poželjan za život. Uvijek postoji prostora za poboljšanje i na tome zajedno radimo. Po meni, prioritet, u kojem želim vidjeti promjenu je povećanje kapaciteta postojećeg ili izgradnja novog dječjeg vrtića, jer smatram da je Krk zaslužio da za svako dijete pronađe mjesto u vrtiću.

I za kraj, ako smijem, jedno osobno pitanje. Koji je vaš najdraži kutak grada Krka koji najviše osjećate svojim?

Pošto sam osoba koja voli provoditi vrijeme u šetnji s obitelji i druženju s prijateljima, a centar zbivanja u Krku je RIVA, i zato je riva moj najdraži “kutak” u gradu.

error: Content is protected !!