Rasterećenje za poduzetnike i iznajmljivače: Općina Punat ukinula naplatu ekološke pristojbe

16 godina nakon uvođenja, od dana 22. travnja ove godine, ukida se naplata ekološke pristojbe

Od 22. travnja u Općini Punat više se neće naplaćivati ekološka pristojba, izvijestio je načelnik Općine Daniel Strčić, sa zadovoljstvom istaknuvši kako je konsenzus po ovom pitanju postignut kako s političkim akterima na području Punta, tako i sa samim mještanima.

“Odredbe Zakona o zaštiti okoliša kako u vrijeme donošenja odluke o naplati ekološke pristojbe tako niti trenutno važećeg nisu mjerodavne za donošenje predmetne odluke te ne mogu biti temelj za određivanje financijskih instrumenata za zaštitu okoliša jer ne propisuju uvođenje ekološke pristojbe niti daju ovlaštenje jedinici lokalne samouprave za njezino uvođenje, čime je predmetna pristojba 2006. godine nezakonito uvedena. To je sudska praksa potvrdila odlukama iz 2014. godine na primjeru lokalne samouprave sa susjednog otoka, tako da je sve ove godine bivše vlasti ekološka pristojba naplaćivana protivno zakonskim odredbama.

16 godina nakon uvođenja, stupanjem na snagu ove odluke, od dana 22. travnja ove godine, ukida se naplata ekološke pristojbe.
Prijedlog za ukidanjem sam podnio sa dodatnim ciljem smanjenja nameta poduzetnicima i privatnim iznajmljivačima koji su bili obveznici plaćanja ekološke pristojbe”, objašnjava Strčić.

Ukidanje pristojbe bez prigovora javnosti

U razdoblju od 31. prosinca 2021. godine do 31. siječnja 2022. godine u svrhu provedbe savjetovanja sa zainteresiranom javnošću na službenoj internetskoj stranici Općine Punat objavljen je nacrt Odluke. Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću bio je upoznavanje javnosti s Odlukom o stavljanju izvan snage Odluke o uvođenju i naplati ekološke pristojbe te dobivanje mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanje zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Tijekom internetske javne rasprave nije pristigla niti jedna primjedba ili prijedlog predstavnika zainteresirane javnosti, ističe načelnik Strčić.

Kako ističe, Odluka o uvođenju i naplati ekološke pristojbe bila je protivna zakonu – odredbi članka 68. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i odredbama članka 2. i 3. Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te odredbi članka 6. stavka 1., članka 7. i članka 19. stavka 3. Zakona o zaštiti okoliša, zbog čega je donesen prijedlog da je se stavi izvan snage.

“Također u svrhu očuvanja radnih mjesta koja su najteže pogođena korona krizom, a radi daljnjeg rasterećenja i pomoći, ukidanje ekološke pristojbe jedan je od načina ublažavanja krize uzrokovane korona virusom”, ističe Strčić.

 

error: Content is protected !!