Putovima Frankopana: Predstavljeno osam novih interpretacijskih centara, među njima je i krčki dvorac

U sklopu projekta, obnovljeni su dvorci u Kraljevici, Krku i Bakru, a uređeno je i opremljeno ukupno osam interpretacijskih centara u ta tri dvorca te u utvrdama na Trsatu, u Bribiru, na Grobniku, u Čabru i Brodu na Kupi

U Kaštelu Grobnik, 03. svibnja 2021. godine, predstavljeno je osam novih interpretacijskih centara uređenih u okviru najvećeg županijskog projekta očuvanja povijesne baštine Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Primorsko-goranska županija projekt je pokrenula još 2005. s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine.

 Okupljenima su se tijekom predstavljanja obratili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, zamjenica gradonačelnika Grada Čabra Ivana Lakota te direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov. (S obzirom na aktualne epidemiološke mjere ovo je predstavljanje održano isključivo za  predstavnike medija.)

– Primorsko-goranska županija dokazala je da uprava može biti itekako kreativna, istaknuo je župan Zlatko Komadina. Od naših Frankopana, bedema i zidina, od Krka, Čabra, Rijeke, Trsata pa sve do Vinodola, stvorili smo zanimljivu priču objedinjenu Kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana. Na taj način ne samo da smo spasili od propadanja vrijednu povijesnu baštinu, već smo joj udahnuli život i kreirali novu turističku ponudu. Stoga, jedva čekamo dolazak turista kako bi vidjeli čime se sve ponosimo, i što sve baštinimo u ovom dijelu Europe, kazao je župan Komadina.

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Projekt je vrijedan 64 milijuna kn, od čega je 43,7 milijuna kn bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera. Sedamnaest kaštela i tri sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara čine Kulturno-turističku rutu Putovima Frankopana.

Ovo je najveća pojedinačna donacija koju je do danas Primorsko-goranska županija ostvarila za neki projekt, a veličinom nadilazi višedesetljetno ulaganje u kaštele, dvorce i stare gradove iz vremena Frankopana. No, to je tek početak novog pristupa obnovi koja više neće samo obnavljati zidine i popravljati krovove, već i stvarati atraktivne kulturne sadržaje te obrazovati i zapošljavati mlade stručnjake koji će te sadržaje tijekom čitave godine predstavljati i nuditi domaćim ljudima, ali i turističkom tržištu.

– Nema turizma bez dobrog proizvoda, poručila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov. Ovaj je projekt jasno demonstrirao zajedništvo koje vlada između Županije, lokalnog stanovništva i turističkih zajednica. Ova ruta ujedno je i izvrstan turistički proizvod koji daje doprinos razvoju turističke destinacije Kvarnera tijekom čitave godine, što moramo iskoristiti na najbolji mogući način, naglasila je Peršić-Živadinov.

U sklopu projekta, obnovljeni su dvorci u Kraljevici, Krku i Bakru, a uređeno je i opremljeno ukupno osam interpretacijskih centara u ta tri dvorca te u utvrdama na Trsatu, u Bribiru, na Grobniku, u Čabru i Brodu na Kupi. Iz projekta se opremilo niz udruga žive povijesti, a pokrenuti su i brojni kulturni i turistički sadržaji povezani s dvadeset lokaliteta. Projekt objedinjuje prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu te ukazuje na povezanost naše srednjovjekovne povijesti s onom europskom.

Tijekom predstavljanja novih interpretacijskih centara projekta “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana” premijerno je prikazan i film o interpretacijskim centrima pod nazivom “Riznice frankopanske baštine”.

Izvor i foto: PGŽ, TZ Krk

error: Content is protected !!