Proslava Dana jazza u PGŽ-u: Jazz je glazba koja spaja, živio jazz!

Puno je glazbenika okupljeno u svim zemljama svijeta, jazzeri se pojavljuju na najneobičnijim mjestima, sviraju, druže se jer Međunarodni dan jazza je vrhunac Mjeseca zahvalnosti jazzu, kojeg je inicirao UNESCO, generalni pokrovitelj i pokretač ove priče. Skreće se pozornost javnosti na jazz i izvanrednu baštinu koju ta glazba ima“, rekla je Ćubrić

Uz jazz note tria Damjan Grbac, Tonči Grabušić i Zvonimir Radišić, započelo je obilježavanje Međunarodnog dana jazza u Primorsko-goranskoj županiji programom „Jazz u zelenom-plavom tonu – glazba koja spaja“, kako bi se skrenula pažnju na ovaj glazbeni žanr, ali i jazz glazbenike, koje je Elvis Stanić na današnjem predstavljanju manifestacije u sjedištu PGŽ-a, slikovito opisao kao radnicima u potpalublju, ali bez kojih ni najskuplji brod ne bi plovio.

A brod je zapolovio upravo iz naše županije i to prije deset godina, kada je na incijativu nagrađivanog glazbenika Stanića i Libunira Jazz Festivala, po prvi put započela tradicija slavlja jazza u Hrvatskoj.

O tome, ali i važnosti žanra, njegovoj popularizaciji i značaju u obrazovanju na konferenciji za novinare govorili su pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj, predsjednica HGU PGŽ Nikolina Tomljanović, počasna predsjednica HGU PGŽ Jadranka Čubrić te glazbenici Elvis Stanić i Tina Vukov.

„Ponosni smo što imamo ovakvu lepezu fenomenalnih glazbenika u županiji, na koji god žanr pomislite, naši glazbenici su u vrhu. Danas slavimo jednu desetku jer prije deset godina, zajedno s gospođom Jadrankom i gospodinom Elvisom, bila sam svjedokom rađanja ovih Dana jazza. Primorsko-goranska županije je od prvog dana ponosni pokrovitelj. Ono što posebno želim istaknuti je da svi glazbenici iz PGŽ-a imaju zajednički nazivnik, a to je izvrsnost“, rekla je pročelnica Duraj.

„Nema većeg bogatstva i sreće za glazbenika nego slavlje glazbe. Mi danas slavimo 10 godina glazbe, 10 godina jazza, a glazbenici ga najviše vole slaviti svirkom. Rijeka zaista obiluje vrsnim glazbenicima, osobito ako govorimo o jazz glazbenicima, zaradili su brojne nagrade i zato moramo biti zaista ponosni na njih, ne samo u županiji, nego i cijela Republika Hrvatska. Čestitam svim jazz glazbenicima ovaj predivan dan, živio jazz – jazz glazba koja spaja“, rekla je predsjednica Tomljanović.

Jadranka Čubrić istaknula je da se današnji dan, na inicijativu UNESCO-a, slavi u čak 190 zemalja svijeta dok se centralno događanje održava u Maroku kako bi se naglasila poveznica Europe i Afrike.

„Puno je glazbenika okupljeno u svim zemljama svijeta, jazzeri se pojavljuju na najneobičnijim mjestima, sviraju, druže se jer Međunarodni dan jazza je vrhunac Mjeseca zahvalnosti jazzu, kojeg je inicirao UNESCO, generalni pokrovitelj i pokretač ove priče. Skreće se pozornost javnosti na jazz i izvanrednu baštinu koju ta glazba ima“, rekla je Ćubrić.

Dodala je da u ovogodišnjem županijskom programu sudjeluju istaknuti jazz glazbenici koji nose titule najboljih instrumentalista i sudionici nagrađivanih projekata, dobitnici Porina i brojnih drugih nagrada, a pričat će o jazzu, družiti se s mladima u kontinentalnom, zelenom dijelu naše županije, kao i na otocima.

Afirmiranim glazbenicima pridružit će se i brojni polaznici glazbenih područnih škola iz Kastva i Gorskog kotara te kvarnerskih otoka, upravo kako bi jazz, koji inače nije prisutan u obrazovnom programu, potaknuo interes među učenicima.

„Nama je osnovni cilj bio da kroz svo ovo vrijeme skrenemo pažnju na jazz jer je nekako izvan fokusa medija. Nas se malo vidi, ali jako puno radimo, povremeno izađemo vam i zato nam je upravo ovaj dan važan“, rekao je Stanić izrazivši ujedno zadovoljstvo da na županijskoj jazz sceni stasa jedna nova, izvrsna generacija glazbenika.

Vukov je izrazila zadovoljstvo što je dijelom programa i najavila današnji koncert u Glazbenom odjelu Osnovne škole »Milan Brozović« u Kastvu u 17 sati na kojem će nastupiti s Dorianom Cuculićem i Vedranom Ružićem.

error: Content is protected !!