Primorsko-goranskoj županiji na raspolaganju 31,7 milijuna eura EU sredstava za razvoj otoka

Teritorijalnu strategiju razvoja otoka PGŽ izradila je Regionalna razvojna agencija PGŽ u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, JLS-ima s otoka, civilnim i javnim sektorom te građanima otočanima kroz Otočno partnerstvo

Primorsko-goranska županija izradila je Teritorijalnu strategiju razvoja otoka PGŽ temeljem koje je predviđena alokacija sredstava u iznosu od 31,7 milijuna eura za otočne projekte u sklopu Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. Predviđeno je sufinanciranje projekata ulaganjem u održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočnog prostora; unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture; valorizaciju kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga te poticanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, informirao je zamjenik župana Vojko Braut na redovitom susretu s novinarima.

Kako je naveo, krajem lipnja 2023. godine resorno ministarstvo objavilo je Poziv na sudjelovanje obalno-otočnih županija u provedbi Integriranog teritorijalnog programa na otocima i pripremu teritorijalnih strategija. Prihvatljivi prijavitelji su sedam obalno-otočnih županija među kojima je i Primorsko-goranska županija. Okvirna raspodjela ukupnih europskih sredstava je 150 milijuna eura po županijama, odnosno 31,7 milijuna eura za Primorsko-goransku županiju.

Prije nego što se dokument Strategije usvoji na Županijskoj skupštini, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mora dati suglasnost. Po usvajanju dokumenta, Ministarstvo će raspisati javne pozive, pojedinačno za svaku županiju, na koje će se moći kandidirati projekti koji će biti sufinancirani s 85 posto bespovratnih sredstava dok je 15 posto vlastito učešće.

Teritorijalnu strategiju razvoja otoka PGŽ izradila je Regionalna razvojna agencija PGŽ u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, JLS-ima s otoka, civilnim i javnim sektorom te građanima otočanima kroz Otočno partnerstvo koje vodi zamjenica župana Marina Medarić.

Na novinarski upit jesu li građani prihvatljivi prijavitelji za mjeru poticanja energetske učinkovitosti, zamjenik Braut je naveo kako će na javne pozive moći aplicirati jedinice lokalne i područne samouprave, javne tvrtke, vatrogasne službe, ustanove, civilna zaštita i turističke zajednice.

Županijski domovi za starije osobe uključili su se u obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada, rekla je ravnateljica Doma za starije osobe „Mali Kartec“ Krk Gordana Stolfa istaknuvši da preko 200 stanara u Krku i u dislociranoj jedinici na Rabu očekuju brojne kulturno-zabavne aktivnosti, poput tombola, radionica, glazbenih nastupa, dramskih predstava i posjeta učenika osnovnih i srednjih škola. Razvijen u suradnji sa stanarima i prema njihovim potrebama, program se održava tijekom ovog tjedna, a uključuje i niz vanjskih aktivnosti kao i doprinos volontera.

Na susretu s novinarima najavljena je i županijska svečanost koja se povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja održava u četvrtak, 5. listopada 2023. godine u Guvernerovoj palači.

error: Content is protected !!