Primorsko-goranska županija i Prigoda javnom tribinom u RiHubu obilježile Dan Europe

Cilj programa javne tribine bio je informiranje o predstojećim pozivima u okviru EU fondova, ukazivanje na potencijale prekogranične suradnje i Novog europskog Bauhausa, ali i kroz panel rasprave o potrebama mladih u okviru Europske unije te doprinos projekata financiranih iz europskih izvora u budućem razvoju naše županije, pružiti drugačije poglede i iskustva na spomenute teme

Primorsko-goranska županija i Regionalna razvojna agencija “Prigoda” javnom su tribinom pod nazivom “Europa nas povezuje: Kako EU projekti utječu na razvoj regije i kvalitetu života građana?” obilježile Dan Europe u Start-up inkubatoru RiHub.

Primorsko-goranska županija je zajedno sa svojim partnerima značajno iskoristila priliku koju nam je ulazak u Europsku uniju ponudio, kazao je u uvodnom obraćanju pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan te je istaknuo izuzetno jak razvojni potencijal naše županije koji se ogleda u više od 800 EU projekata koji se na našem području provode ili su već provedeni.

“Jedna smo od gospodarsko najznačajnijih regija u ovom dijelu Europe, tako da s talijanskim i slovenskim partnerima, našim bliskim prijateljima iz susjedstva nastojimo unaprijediti i dodatno razviti gospodarske sadržaje te samim time učiniti naš prostor kvalitetnijim i ugodnijim za život”, zaključio je Krpan.

Ravnatelj Prigode Vedran Kružić naglasio je ulogu Regionalne razvojne agencije u kontinuiranom informiranju onih koji žele svoj razvoj osnažiti putem europskih fondova. Kazao je kako Prigoda trenutačno radi na desetak projekata koji će se realizirati u sljedećih nekoliko godina, a posebno je najavio alokaciju od 35 milijuna eura koja će rezultirati brojnim projektima na kvarnerskim otocima i pripremu projekata u okviru riječke Urbane aglomeracije vrijednih više od 70 milijuna eura. Istovremeno, provodimo više prekograničnih projekata, a gotovo svakodnevno se otvaraju novi natječaji, zaključio je Kružić.

Cilj programa javne tribine bio je informiranje o predstojećim pozivima u okviru EU fondova, ukazivanje na potencijale prekogranične suradnje i Novog europskog Bauhausa, ali i kroz panel rasprave o potrebama mladih u okviru Europske unije te doprinos projekata financiranih iz europskih izvora u budućem razvoju naše županije, pružiti drugačije poglede i iskustva na spomenute teme.

Kroz dvije dinamične panel rasprave lokalni su dionici razgovarali o potrebama mladih u Europskoj uniji, kao i o utjecaju mladih na kreiranje europskih politika, uz predstavljanje primjera aktualnih projekata koji značajno utječu na razvoj regije i same građane. U raspravama su sudjelovali Nenad Antolović (ravnatelj Riječke razvojne agencije Porin), Daniel Trošić (voditelj Pododsjeka za socijalnu politiku, mlade i društveno poduzetništvo PGŽ), Luka Čanković (predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke), Anja Matić (glavna urednica studentskog programa Radio Sova), Renata Žugić (ravnateljica Lječilišta Veli Lošinj), Tamara Mataija (ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka), Irist Bruketa (UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ) i Renato Stanković (Grad Kastav).

Tako je Ivana Pavlek (Prigoda) predstavila novosti u EU fondovima u 2024. godini, dok je Nataša Turina (REA Kvarner) podijelila savjete kako integrirati segment klimatskih promjena u pripremu i provedbu projekata. Dejan Iskra (Regionalna razvojna agencija Zeleni Kras iz Slovenije) predstavio je aktivnosti svoje organizacije uz dijeljenje slovenskih iskustava, a arhitekt i urbanist Bojan Bilić sudionicima je približio primjenu inicijative Novoga europskoga Bauhausa u Hrvatskoj.

error: Content is protected !!