Preventivni pregled gustoće kostiju povodom Svjetskog dana osteoporoze

Povodom Svjetskog dana osteoporoze, koji se svake godine obilježava 20. listopada,  NZZJZ PGŽ odnosno djelatnici Odjela Socijalne medicine s Općinom Viškovo i Maticom umirovljenika Viškovo provodit će preglede UTZ mjerenja gustoće kosti 19.10.2021.

Osteoporoza je sustavna i progresivna bolest skeleta/kostura koju karakterizira smanjena čvrstoća koštanog tkiva zbog čega kosti postaju krhke i podložnije lomljenju i na najmanju traumu. Osteoporoza i posljedični prijelomi predstavljaju globalni javnozdravstveni problem povezan sa starenjem. Spada u pet najčešćih kroničnih bolesti, a starenjem populacije raste i njezina učestalost te poprima značajke tihe epidemije. Godinama može biti bez simptoma, ali osteoporoza tiho i neprekidno napreduje, a ponekad tek prijelom kosti dovodi bolesnika liječniku. Osteoporoza je bolest krhkih kostiju i dovodi do teških invaliditeta pa su troškovi liječenja vrlo veliki što uvelike opterećuje zdravstveno osiguranje te predstavlja ekonomski teret.

Od ove bolesti boluje 8-10% svjetske populacije u razvijenim zemljama. Gotovo svaka treća žena i svaki osmi muškarac u životu imaju rizik doživjeti osteoporotični prijelom. Osteoporoza i njoj pridruženi prijelomi najveća su prijetnja zdravlju zbog dizabilizeta, smanjene kvalitete života, povećanja smrtnosti i troškova liječenja. U Hrvatskoj prema epidemiološkim podatcima, 15% postmenopauzalnih žena ima osteoporozu, a 30% osteopeniju. Iako je ugrožena ženska populacija u menopauzi, sve je više podataka o osteoporozi kod muškaraca.

Obzirom da razvijeni oblik osteoporoze i njene posljedice mogu biti vrlo loše po zdravlje i kvalitetu života ljudi, ali i za društvo u cjelini, uloga prevencije i ranog detektiranja promjena postaje sve važnija. Prevencija podrazumijeva redovitu tjelesnu aktivnost uz vježbe jačanja kostiju i mišića, pažljivo kretanje i snižavanje rizika od padova te zdrava ishrana čime se utiče na očuvanje koštane mase ili poticanje stvaranja nove.

 

 

error: Content is protected !!