Preporuke Stožera CZ PGŽ-a: Testirat će se i osobe s najblažim simptomima

Posebno je preporučljivo da se prije povratka na poslove povezane sa zdravstvom, socijalnom skrbi, školstvom, predškolskim odgojem i slično, obrade djelatnici koji imaju prethodno navedenu pozitivnu anamnezu.

Na sjednici Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, održane 13. kolovoza 2020. godine razmatrane su novonastale okolnosti u svezi pandemije COVID-19 te ponovni porast broja aktivnih slučajeva.

Zaključeno je temeljem epidemiološke analize slučajeva SARS-CoV-2 infekcije tijekom srpnja i kolovoza na području PGŽ od strane stručnih epidemioloških službi NZZJZ PGŽ, kako je znatni dio novooboljelih osoba povezan s izloženošću građana prilikom boravka na odmoru i korištenja turističko-ugostiteljskih sadržaja na turističkim destinacijama u onim hrvatskim županijama ili mjestima gdje se u proteklih mjesec dana zabilježio veći broj infekcija.

Stožer CZ PGŽ preporuča prepoznavanje rizika izloženosti kod osoba koji su prema epidemiološkoj anamnezi boravili na područjima gdje se u sklopu korištenja turističkih sadržaja kreće veći broj ljudi, kojom prilikom dolazi do neizbježnih bliskih kontakata. Navedeno se pogotovo odnosi kada građani koriste javni ili turistički prijevoz na dužim relacijama, posjete noćnim klubovima i slične ugostiteljske objekte, napučena gradska okupljališta i drugo. Navedene aktivnosti su rizične prvenstveno iz razloga što u takvim okolnostima većina ljudi ne može ili ne održava fizičku distancu, ne koristiti zaštitnu masku te se ne primjenjuje odgovarajuća higijena ruku i okoliša.

Preporuča se u slučaju razvoja i najblažih simptoma bolesti kompatibilnih s COVID-19 osobe koji imaju prethodno opisane indikacije, uz ostalu eventualno potrebnu kliničku i laboratorijsku obradu, upute i na PCR testiranje na SARS-CoV-2. Također je indicirano i testiranje asimptomatskih osoba s prethodno navedenom pozitivnom anamnezom, ukoliko su boravili na području koje se povezuje sa lokalnom transmisijom bolesti, odnosno žarištem.

Posebno je preporučljivo da se prije povratka na poslove povezane sa zdravstvom, socijalnom skrbi, školstvom, predškolskim odgojem i slično, obrade djelatnici koji imaju prethodno navedenu pozitivnu anamnezu.

Obrada sumnje na COVID-19 u svim slučajevima podrazumijeva uzimanje prethodno navedene epidemiološke anamneze, te ako je pozitivna, PCR testiranje. Ova dopuna indikacija uključuje i sve prethodne važeće i propisane indikacije i postupke. Pozitivna epidemiološka anamneza u sklopu sa simptomima bolesti ili radom u osjetljivoj djelatnosti, do rezultata PCR testa implicira boravak kod kuće ili mjeru izolacije.

error: Content is protected !!