Preko 6 milijuna kuna iz Proračuna PGŽ za pomoć poduzetnicima

Predsjednik ŽS PGŽ Erik Fabijanić na redovitom press kolegiju u ponedjeljak izvijestio je o četiri novozaražene osobe od COVIDA-19 na području Primorsko-goranske županije, čiji se kontakti obrađuju. Najavio je i 31. sjednicu Županijske skupštine koja će imati 4 točke dnevnog reda i 5 točaka dopune, a održat će se u četvrtak, 16. srpnja u školskoj sportskoj dvorani u Matuljima. Na dnevnom redu su upravljanje pomorskim dobrom, informacija o projektu „Argos“ podijeljeno upravljanje održivog ribarstva i akvakulture kao sredstvo za zaštitu morskih resursa u Jadranu i druge teme.

Što se tiče epidemije koronavirusa, Fabijanić je rekao kako je Primorsko-goranska županija jedina županija koja je osigurala financijsku pomoć poduzetnicima na način da je osigurala nepovratna sredstva za one koji su prije same epidemije pokrenuli investicije poput nabavke strojeva i ostalog potrebnog materijala za proizvodnju: „Nakon prvog natječaja već imamo raspodjelu tih sredstava na području Gorskog kotara te priobalja i otoka, a sa preko 6 milijuna kuna rebalansom Proračuna, osigurali smo i drugu tranšu za ostatak poduzetnika. Zaprimljeno je sveukupno gotovo 300 prijava, postoji veliki interes, a Povjerenstvo će procijeniti koje su od tih ponuda realno prihvatljive. Natječaj za poljoprivredna gospodarstva je još u tijeku, a za poduzetnike je trenutno obustavljen“, rekao je Fabijanić.

presss Erik

Podsjetio je i na događaje od prošlog tjedna, prisjećanja na žrtve Srebrenice i podhumske žrtve: “Ako nema sjećanja, nema ni rastanka, a bitno je od toga se ne rastati jer je sjećanje na žrtve, ljubav prema budućnosti“.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas izvijestio je kako projekt “Otok Unije-samoodrživi otok” ide dalje: „Dogovorili smo s HEP-om da će oni biti investitori u elektranu na Unijama od 1 MW, a kroz projekt HORIZONI INSULAE mi radimo baterijski sustav od 400KW čija je vrijednost oko 350 tisuća eura. Zadnjih nekoliko mjeseci postavili smo senzore i automatiku na neke objekte na Unijama. Postavljena je potpuno nova meteorološka stanica na desalinizatoru koji radi već dvije godine uspješno, a odlično radi i fotonaponski sustav, koji je pokazatelj odnosa potrošnje i proizvodnje na otoku. Projekt ide dobrim tijekom i računamo da će se glavna izgradnja na samom otoku dogoditi u drugoj polovici 2021.“ Dodao je kako se na Cresu otvara još jedan HORIZON projekt – ISLANDER te će se ispitivati korištenje vodika kao novog goriva i novi tehnološki iskorak uz postojeću elektranu, koja će do onda biti gotova.

error: Content is protected !!