Predstavljena vrijedna Fotomonografija o Baški autora Luke Tabaka

“Prelijepa i očuvana priroda, bogata povijest, kulturna baština, duhovni život i legende zaslužili su da se na jednom mjestu trajno zabilježe kao simbol identiteta ovoga kraja”

U bašćanskoj galeriji Zvonimir ovoga je tjedna, uz velik interes građana, predstavljena vrijedna Fotomonografija o Baški autora Luke Tabaka, koja na 196 stranica donosi preko 200 fotografija Baške i okolice uz prateći tekst Ane Dujmović.

“Fotomonografija o našoj Baški sažela je kroz fotografiju i tekst njezinu povijest, sadašnjost i posredno budućnost. Prelijepa i očuvana priroda, bogata povijest, kulturna baština, duhovni život i legende zaslužili su da se na jednom mjestu trajno zabilježe kao simbol identiteta ovoga kraja”, rekao je među ostalim načelnik Općine Baška Toni Juranić, te dodao: “Kroz prepoznatljiv stil i fotografski potpis Luke Tabaka, općina Baška predstavljena je kao mjesto idealno za ugodan život. Iz njegovih fotografija izvire namjera da se zabilježi mirniji, skladan prizor i trenutak u prostoru i vremenu; upravo onakav kakav život ovdje i jest, prvenstveno van ljetnog perioda. Fotomonografijom se također slave ribarstvo i ovčarstvo, neka od najtežih zanimanja koja postoje, ali i naša kulturna baština, pismenost tj. glagoljica i Bašćanska ploča, narodni običaji, nezaobilazni mrgari, naše prekrasne plaže… sve ono što čini posebnost ovih mjesta”.

Velika vrijednost ove fotomonografije leži i u njenom turističkom potencijalu, budući da može poslužiti i kao sjajan putokaz za otkrivanje svih bašćanskih ljepota.

“Odabir kadra najvažniji je dio ove knjige. On kamen, more i nebo pretvara u podlogu svega što donosi život. Njegova optika, kroz igru svjetla, otkriva spektar boja koje odaju karakter, osjećaj težine, mekoće, nade i otvorenosti. Samo fotograf koji poznaje sve mogućnosti
i ima urođeni instinkt u „hvatanju kadra“ ima potencijal stvoriti atmosferu kojom nam prenosi ljepotu i životnost. Autor vješto odabire svjetlost koja izražava raspoloženje te se lako prenosi gledatelju. Svjetlost je jedan od najvažnijih izvora naših osjeta. Smatra se glavnim sredstvom stvaranja izvrsnosti fotografskog djela. Tabako je fotograf, promatrač života koji svojim kreativnim radom ostavlja iza sebe autorski zapis te ga pohranjuje kao čuvar kolektivne memorije”, napisao je o fotomonografiji recenzent Denis Redić.

Fotomonografija o Baški izazvala je velik interes Bašćana i zaljubljenika u Bašku, a svi od stotinjak uzvanika ovom su prilikom dobili i vlastiti primjerak.

Foto: Luka Kosić
error: Content is protected !!