Predstavljena brošura “Uvijek lijep i čist – Zlatni otok Krk”

Primarni cilj je osvijestiti pučanstvo o važnosti održivog razvoja, kao odgovor na aktualne klimatske promjene

U središnjici Komunalnog društva Ponikve – Eko otok Krk danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljena obrazovno- informativna brošura „Uvijek lijep i čist – Zlatni otok Krk“.

Riječ je o jednoj od aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti građana PGŽ-a o temama klimatskih promjena i održivog razvoja, u sklopu međusektorskog interdisciplinarnog edukativnog programa „Mobilni EKO kutak – PGŽ“.

Ponikve eko otok Krk u svojstvu davatelja javne usluge gospodarenja otpadom na otoku Krku kontinuirano ulažu u edukaciju svojih korisnika. Od 2019. godine uspješno surađuju sa Hrvatskom udrugom stanara i suvlasnika zgrada i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, a ta suradnja očituje se i na ovom projektu. Edukacija koja će obuhvatiti sve Osnovne škole na otoku Krku započinje 17.10.2022. i trajat će do 11.12.2022., najavljeno je na press konferenciji.

“Naš primarni cilj je osvijestiti pučanstvo o važnosti održivog razvoja, kao odgovor na aktualne klimatske promjene. Iz zdravstvene perspektive, kružnom ekonomijom, održivim gospodarenjem otpadom mogu se spriječiti pojave različitih zaraznih bolesti koje se šire uzročnicima i prijenosnicima kao što su glodavci i insekti. S druge strane, upotreba zelenih energenata će smanjiti količinu štetnih plinova, što će dovesti do poboljšanja zdravlja građana”, rekao nam je Egon Zukić, voditelj programa.

Javnozdravstveni značaj edukativnog programa, koji se već od 2021. sustavno provodi u svim osnovnim školama u PGŽ, sastoji se u povećanju razine svijesti da se pravilnim odlaganjem otpada i tranzicijom na što veće korištenje „zelenih“ energenta može znatno utjecati na smanjenje zdravstvenih rizika koji se pojavljuju u obliku nekontroliranog širenja uzročnika zaraznih te bolesti dišnog i krvožilnog sustava.

Trajno provođenje programa promicanja zdravog načina življenja, održivog razvoja, podizanje ekološke svijesti i zaštite vrijednih dijelova okoliša radi očuvanja ekosustava i ljudskog zdravlja kroz međusektorsku suradnju je i ostvarenje ciljeva iz europskih i nacionalnih strateških dokumenata najviših institucija, istaknuto je na predstavljanju brošure, na kojem su sudjelovali i Ivan Jurešić, pomoćnik direktora KD Ponikve, Željko Linšak, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te Dejan Bodul, predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada i Milan Jokić, zamjenik predsjednika Udruge.

error: Content is protected !!