OTKAZANO Predstavljanje mobline aplikacije Rab Archaeological Traces i organizirana šetnja poučnom stazom

Aplikacija, koja je dostupna na web stranici rabarchaeologicaltraces.com funkcionira offline, a namijenjena je pješacima, biciklistima, planinarima i svim zaljubljenicima u prirodu i kulturnu baštinu.

U četvrtak 19. i u subotu 21. studenog 2020. godine na otoku Rabu trebala je biti predstavljena mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces kao nadogradnja istoimenog projekta koji je iniciran u sklopu programa 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Nažalost, zbog pogoršane epidemiološke situacije te novih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite do daljnjeg se OTKAZUJU događanja u susjedstvu Rab.

U prvoj fazi projekta koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine uređene su tri poučne staze ukupne duljine 40 km kojima je povezano više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima. U drugoj fazi izrađena je interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič stazama koja objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i  AR fotografiranje.

Program je trebao započeti u četvrtak, 19. studenog u Kinu Rab (Bobotine 1a, Rab) u 18.30 sati prezentacijom aplikacije i novog promo videa te predajom vremenske kapsule 27 susjedstava susjedstvu Rab.

Aplikacija, koja je dostupna na web stranici rabarchaeologicaltraces.com funkcionira offline, a namijenjena je pješacima, biciklistima, planinarima i svim zaljubljenicima u prirodu i kulturnu baštinu.

U netaknutim otočnim krajolicima aplikacijom Rab Archaeological Traces prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 33 info točke povezane poučnim stazama ukupne duljine oko 40 km koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux) te obuhvaćaju i zaštićene predjele krajolika.

Pojedini lokaliteti u arheološkim su slojevima te se za njima mora pomnije tragati, dok drugi impresioniraju svojim strukturama koje stoljećima prkose vremenu. Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezano otok i život na otoku. Virtualni likovi koji pripovijedaju povijesne priče, audio vodiči, proširena stvarnost, učenje kroz igre i kvizove učinit će istraživanje otoka Raba nezaboravnim.

 

error: Content is protected !!