Predstaviljen Nacrt proračuna PGŽ-a za 2023. godinu, u planu i dogradnja PŠ Dobrinj

Iz područja školstva, predviđa se izgradnja nove zgrade osnovne škole u Marinićima i Područne škole OŠ Milan Brozović Kastav, dogradnja OŠ Ivana Rabljanina Rab i OŠ Omišalj – PŠ Dobrinj te opremanje ustanova školstva

Župan Zlatko Komadina na redovitoj konferenciji za novinare predstavio je Nacrt prijedloga Proračuna Primorsko-goranske županije za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu. Kako je naveo, riječ je o prvom proračunu u eurima, a u 2023. godini utvrđen je u nominalnom iznosu od 224,2 milijuna eura. U projekcijskom razdoblju, odnosno u 2024. i 2025. godini, planiran je na razini od 210,5 milijuna eura, odnosno 211,2 milijuna eura.

Proračun obuhvaća sve projekte koji su definirani u mandatnom razdoblju, a tiču se prvenstveno zdravstva, školstva i socijalne skrbi, poput kapitalnog projekta Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad, ulaganja u zdravstvenu opremu i vozni park Hitne medicine i sanitetskog prijevoza te izgradnje Doma zdravlja u sklopu Zdravstvenog centra Rujevica – Istok. U 2023. i 2024. godini, u području zdravstva, planirana je i realizacija projekta Doma zdravlja u Opatiji.

Iz područja školstva, predviđa se izgradnja nove zgrade osnovne škole u Marinićima i Područne škole OŠ Milan Brozović Kastav, dogradnja OŠ Ivana Rabljanina Rab i OŠ Omišalj – PŠ Dobrinj te opremanje ustanova školstva. Što se tiče socijalne skrbi, u planu je kandidatura na EU fondove tri projekta Doma za starije osobe, jedan na području Gorskog kotara u Delnicama, jedan na području riječkog prstena u Klani te na otoku Cresu.

Župan Komadina istaknuo je mogućnost da se Županija po prvi put zaduži i to za iznos od preko 100 milijuna kuna za realizaciju objekata Doma zdravlja i Hitne medicine na Rujevici. Ovisno o dinamici početka radova, projekti će se nastojati kandidirati na program Mehanizam oporavka i otpornosti.

Proračun će Županijskoj skupštini biti upućen ranije od zadanog roka kako bi se imalo dovoljno vremena za usuglašavanje i prihvaćanje tog najvažnijeg dokumenta Županije, napomenuo je župan Komadina naglasivši da se njegovim neprihvaćanje ide u proceduru novih izbora što smatra da nikome nije u interesu. Dodao je kako će se uz proračun na sljedećoj sjednici ŽS naći i rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Pročelnica Malatestinić predstavila je Izvješće o Programu cijepljenja protiv virusnog krpeljnog meningoencefalitisa (KME) u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije. Kako je navela, cijepi se u tri doze, a programom je obuhvaćeno 70 osoba. Također, distribuirani su i informativni materijali, 100 plakata i 600 brošura u škole, vrtiće, zdravstvene ustanove na području Gorskog kotara. Program je realiziran u iznosu od 63 tisuće kuna.

Podsjetimo, radi utvrđenog žarišta bolesti virusno krpeljnog meningoencefalitisa (KME) na području Gorskog Kotara, Primorsko-goranska županija osigurala je besplatno cijepljenje za sve osobe koje zbog svog posla izložene povećanom riziku od obolijevanja, odnosno osobama koje profesionalno, svakodnevno i dugotrajno borave u prirodi i ne mogu izbjeći kontakt s vegetacijom.

error: Content is protected !!